Σημαντική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. με θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, αλλά και στα αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινώσουν επιχειρήσεις εντός των ημερών. Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα είναι ενδεικτικά του ρυθμού της οικονομικής ανάκαμψης. Η εβδομάδα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν ακόμη λόγο: την Πέμπτη θα ανακοινώσει η Κίνα τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου και την ίδια ημέρα αναμένονται στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

«Δεδομένου ότι περιορίστηκε η αστάθεια στις αγορές και εφ’ όσον υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στα χέρια των επενδυτών, το χρήμα επιστρέφει στις αγορές μετοχών», σχολίασε σχετικά ο Ούρλιχ Ούρμπαν, επικεφαλής της μονάδας στρατηγικής και έρευνας στην John Berenberg Goss. Πράγματι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 1% χάρη στην άνοδο που σημείωναν μετοχές κλάδων ευαίσθητων στον οικονομικό κύκλο όπως τα ορυχεία, οι χημικές βιομηχανίες και οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις.

Κέρδη κατέγραψαν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με κέρδη 1,33%, τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 1,32%, τον CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 1,73% και τον FTSE MIΒ του Μιλάνου κατά 1,19%. Ανοδικά κινείτο, άλλωστε, η Wall Street από την αρχή της συνεδρίασης, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει άνοδο 0,74% αργά το βράδυ και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να καταγράφει κέρδη 1,71%.

Αναλυτές της JP Morgan Chase & Co. προεξοφλούν πως τα έσοδα των επιχειρήσεων από το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πολύ περιορισμένα. Εκτιμούν, επιπλέον, πως το δεύτερο ήμισυ του έτους τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, καθώς προεξοφλούν πως η οικονομική δραστηριότητα θα σημειώσει νέα στασιμότητα μετά τον Ιούλιο.

Σημειωτέον ότι συνεχίστηκε και χθες το ράλι των κινεζικών χρηματιστηρίων, με τον δείκτη CSI 300 των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Σαγκάης και της Σενζέν να κλείνει χθες με κέρδη 2,1%. Τα κινεζικά χρηματιστήρια έχουν από την αρχή του έτους σημειώσει κέρδη 18%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή