Προειδοποίηση από το ΔΝΤ για την αύξηση του δημοσίου χρέους

Προειδοποίηση από το ΔΝΤ για την αύξηση του δημοσίου χρέους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύνεση στην αύξηση του δανεισμού τους με σκοπό τη θωράκιση των οικονομιών τους από την πανδημία ζητάει από τις κυβερνήσεις το ΔΝΤ και τις προειδοποιεί ότι τα επίπεδα του χρέους τους ενδέχεται να εκτιναχθούν στα ύψη μέσα στο έτος. «Είναι σαφής η ανάγκη για διαρκή στήριξη με μέτρα δημοσιονομικής φύσης, αλλά γεννάει το ερώτημα πώς θα μπορέσουν να τα χρηματοδοτήσουν οι χώρες και να διατηρήσουν το χρέος τους βιώσιμο», τονίζουν σε blog του Ταμείου οι κορυφαίοι οικονομολόγοι του, Βίκτορ Γκασπάρ και Γκίτα Γκοπινάχ. Οπως επισημαίνουν οι δύο οικονομολόγοι, οι κυβερνήσεις επωφελούνται σίγουρα από το χαμηλό κόστος του δανεισμού τους, που φαίνεται πως θα παραμείνει σε αυτά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα «για αρκετό καιρό». Τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει, όμως, για να αυξήσουν τις δυνατότητες των συστημάτων υγείας, να αναπληρώσουν το μειωμένο εισόδημα εργαζομένων, αλλά και να αποτρέψουν πτωχεύσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών, ανέρχονται σε 11 τρισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει, τονίζει το ΔΝΤ, ότι ενδέχεται να εκτιναχθεί το παγκόσμιο δημόσιο χρέος στα ύψη υπερβαίνοντας το επίπεδο του 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέσα στο τρέχον έτος.

Δεν παραλείπουν, ωστόσο, να αναγνωρίσουν πως είναι πολύ μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από μια εσπευσμένη διακοπή των μέτρων στήριξης από τον κίνδυνο που εγκυμονούν τα υψηλά επίπεδα χρέους. Προειδοποίησε, άλλωστε, πως το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να εκτιναχθεί ταχύτατα, ιδιαιτέρως όταν αυτό αφορά τις αναδυόμενες αγορές και τις λεγόμενες «παραμεθόριες» αγορές, όπως ακριβώς συνέβη τον Μάρτιο. Προσέθεσε, άλλωστε, πως όσες χώρες βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν τη νέα κρίση έχοντας ήδη αυξημένα επίπεδα χρέους και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα χρειαστεί να βρουν τον δρόμο ώστε να επιστρέψουν σε βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές. Κάλεσε, έτσι, τις κυβερνήσεις να εκπονήσουν και να υιοθετήσουν ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Προτείνει αυτό το πρόγραμμα να βελτιώνει την αποτελεσματική χρήση των πόρων, να ελαχιστοποιεί τη φοροαποφυγή, να βελτιώνει την προοδευτική κλίμακα ανόδου των φορολογικών συντελεστών, να επιβάλλει φόρο στις εκπομπές καυσαερίων και να αξιοποιεί καλύτερα τις δαπάνες». Τόνισε, όμως, επίσης, πως οι διεθνείς πιστωτικοί οργανισμοί πρέπει να διασφαλίσουν επάρκεια ρευστότητας.

Τον περασμένο μήνα, το Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία και προέβλεψε ύφεση 4,9% για το τρέχον έτος. Οπως επισήμανε, πρόκειται για τη χειρότερη ύφεση που έχει γνωρίσει η παγκόσμια οικονομία μετά τη Μεγάλη Υφεση. Από την πλευρά του, έχει ήδη χορηγήσει έκτακτη βοήθεια σε 70 χώρες και ελάφρυνση χρέους σε 29 χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή