Πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης λαμβάνει η Γαλλία

Πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης λαμβάνει η Γαλλία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λήψη πρόσθετων μέτρων για να ενισχύσει την απασχόληση, ειδικά στις νέες ηλικίες, στη Γαλλία, αλλά και να περιστείλει το φορολογικό βάρος των επιχειρήσεων ώστε να ενεργοποιηθεί και πάλι ο οικονομικός μηχανισμός μετά την πανδημία, προχωράει ο Εμανουέλ Μακρόν. Τα σχετικά ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, κάνοντας λόγο για καινούργιο πακέτο μαζικών μέτρων στήριξης των νέων εργαζομένων, που αναμένεται άμεσα σε πρώτη φάση, και ένα ευρύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης των γαλλικών εταιρειών, εντός του οποίου θα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων και φοροελαφρύνσεις. Το τελευταίο έχει σχεδιαστεί για τα τέλη Αυγούστου.

Επιπρόσθετη βοήθεια

Τα προαναφερθέντα μέτρα θα έλθουν να προστεθούν σε όσα άλλα επείγοντα είχαν ληφθεί με το ξέσπασμα της πανδημίας και στόχο είχαν να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις-εργοδότριες, διαρκούσης της καραντίνας. Επιπλέον, είχε γίνει ειδικός σχεδιασμός για την ενδυνάμωση προς επιμέρους κλάδους, όπως ο τουρισμός, η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροναυπηγική.

Ερωτηθείς από τον ραδιοφωνικό σταθμό RTL εάν η καινούργια δέσμη μέτρων θα κυμαίνεται από 50 έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Μπρινό Λε Μερ απάντησε ότι «μπορεί το νούμερο τελικά να είναι πολύ μεγάλο».

Αξίζει να επισημανθεί ότι η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στην ενίσχυση της οικονομίας, που βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης, και στο να μην επιβαρυνθούν σε υπερβολικό βαθμό τα δημοσιονομικά της χώρας, που ήδη δέχονται πιέσεις. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, φαίνεται ότι στη Γαλλία οι καταναλωτικές δαπάνες ίσως και να ανακάμπτουν γρηγορότερα από όσο αναμενόταν, αφότου ήρθησαν οι περιορισμοί. Εν τω μεταξύ, το δημόσιο χρέος ήδη προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ φέτος.

Εντούτοις, η γαλλική κυβέρνηση δεν σπεύδει να δείξει αισιόδοξη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τους προσεχείς μήνες και έως το τέλος του χρόνου.

Μάλιστα, ειδική μνεία κάνει για την αγορά εργασίας, εφόσον συνολικά για την τρέχουσα χρονιά εκτιμά πως θα απολεσθούν 800.000 θέσεις. «Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα μαζικής εμβέλειας και άμεσης εφαρμογής πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων ανθρώπων.

Σε δεύτερη φάση στα τέλη Αυγούστου θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα επιπλέον μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, τα οποία θα ενισχύουν περαιτέρω την απασχόληση, αλλά και θα στηρίζουν την ταχύτερη μετάβαση σε ένα παραγωγικό σχήμα με πολύ λιγότερους ρύπους», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών. Και συμπλήρωσε: «Οταν έρχονται δύσκολες εποχές, κι εμείς μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια, αισθανόμαστε ικανοποίηση – μπορούμε να πούμε στις επιχειρήσεις ότι με τη νέα δέσμη μέτρων στα τέλη Αυγούστου θα μειώσουμε τη φορολογία σας, ώστε να γίνετε ανταγωνιστικότερες, αλλά και θα επενδύσουμε ώστε να λειτουργείτε με πιο οικολογικό τρόπο».

Επιπροσθέτως, ο κ. Λε Μερ επανέλαβε τη δέσμευσή του να μην προβεί σε αυξήσεις φόρων το διάστημα που μεσολαβεί από τώρα έως και τη λήξη της θητείας του Εμανουέλ Μακρόν το 2022.

Επισήμανε, τέλος, ότι στο ευρέος φάσματος πρόγραμμα στήριξης του φετινού καλοκαιριού θα εμπεριέχονται και πρωτοβουλίες για την αρωγή των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών, αν και όχι μέτρα ευνοϊκά για την κατανάλωση, όπως οι μειώσεις στους συναφείς φόρους.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή