ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νευρικότητα στις αγορές λόγω αύξησης κρουσμάτων

Νευρικότητα στις αγορές λόγω αύξησης κρουσμάτων

Πιέσεις δέχθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επανέρχεται η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που εξωθεί ξανά ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και περιοχές της Αυστραλίας και το Χονγκ Κονγκ σε νέα αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας.

Οπως σχολίασε η Φιόνα Τσινκότα, αναλύτρια στην City Index, «το γεγονός ότι ορισμένες περιοχές αναστέλλουν και πάλι την οικονομική δραστηριότητα επαναφέρει την ανησυχία πως η πανδημία θα ανακόψει την ανάκαμψη». Ιδιαίτερα ανησυχητική περίπτωση είναι η Καλιφόρνια, η πλουσιότερη από τις πολιτείες των ΗΠΑ, που έδωσε εντολή να κλείσουν ξανά εστιατόρια, μπαρ και κινηματογράφοι όπως και τα γυμναστήρια, τα εμπορικά κέντρα, τα κομμωτήρια και τα μη αναγκαία γραφεία.

«Η Καλιφόρνια είναι κέντρο τεχνολογικών εταιρειών και η απόφασή της θα πλήξει τις μετοχές εταιρειών τεχνολογίας» προεξοφλεί ο Κόνορ Κάμπελ, αναλυτής αγορών στη SpreadEx. Η εκτίμησή του επιβεβαιώθηκε πλήρως χθες, καθώς υποχώρησαν οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας συμπαρασύροντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης European Stoxx 600 έκλεισε με υποχώρηση 0,8% μετά δύο συναπτές συνεδριάσεις ανόδου. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση ανάμεσα στις μετοχές που παρακολουθεί σημείωσαν οι εταιρείες τεχνολογίας με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει πτώση 2,6%. Ηταν η μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειώσει εδώ και περισσότερο από έναν μήνα.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, η μοναδική που γύρισε σε θετικό πρόσημο ήταν το χρηματιστήριο του Λονδίνου που έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1%. Το όφειλε, όμως, στην υποχώρηση που σημείωσε η στερλίνα μόλις έγινε γνωστό ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% το τρίμηνο  Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου.

Η υποχώρηση της στερλίνας εξωθεί πάντα ανοδικά την αγορά του Λονδίνου, οι μετοχές της οποίας είναι σε μεγάλο ποσοστό εξαγωγικές και πληρώνονται σε δολάρια.

Οι κρίσιμες ευρωπαϊκές αγορές της Φρανκφούρτης και του Παρισιού δέχθηκαν πιέσεις, με τον δείκτη Xetra DAX της  Φρανκφούρτης να κλείνει με υποχώρηση 0,8% και τον CAC 40 του Παρισιού με υποχώρηση 0,96%. Με πτώση 0,79% έκλεισε, άλλωστε, και ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300.