ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δωρεάν τεστ κορωνοϊού για Βρετανούς τουρίστες εξετάζει η Κύπρος

Δωρεάν τεστ κορωνοϊού για Βρετανούς τουρίστες εξετάζει η Κύπρος

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τις φετινές αφίξεις τουριστών στην Κύπρο, παρά τις εκπτώσεις 50% και τα δωρεάν τεστ κορωνοϊού που προσφέρουν οι ξενοδόχοι. Οι Βρετανοί τουρίστες δεν επισκέπτονται τη Μεγαλόνησο και ο αρμόδιος υπουργός αναθεώρησε χθες τις επίσημες εκτιμήσεις για τις φετινές αφίξεις, αναγνωρίζοντας πως δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της προσέλκυσης του 25% των περυσινών αφίξεων. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί η ακριβής νέα εκτίμηση και η οποία εκτιμάται πως θα επηρεάσει και την αρχική πρόβλεψη για ύφεση της κυπριακής οικονομίας κατά 7%. Αιτία των αρνητικών εξελίξεων φαίνεται πως είναι η υποχρέωση που έχουν οι Βρετανοί να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού προτού ταξιδέψουν, καθώς προέρχονται από χώρα υψηλού κινδύνου. Το κόστος του τεστ λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο για τους επίδοξους τουρίστες όσο και για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Σχολιάζοντας σχετικά ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) στη Λεμεσό, Χάρης Θεοχάρους, τόνισε πως οι τουριστικοί πράκτορες «πρέπει να συνεργαστούν μαζί μας αν θέλουν να ταξιδεύει ο κόσμος, καθώς οι Βρετανοί δυσκολεύονται να κάνουν το τεστ είτε λόγω κόστους είτε επειδή δεν βρίσκουν τα κατάλληλα εργαστήρια στη χώρα τους». Ο κ. Θεοχάρους προσέθεσε ότι πριν από την 1η Αυγούστου που έχει τεθεί ως ορόσημο για την έναρξη των πτήσεων από  Βρετανία προς Κύπρο, ο ΠΑΣΥΞΕ θα δώσει στη δημοσιότητα τη διαδικασία που απαιτείται για τη δωρεάν εξέταση στην Κύπρο, προκειμένου να δει τις αντιδράσεις της αγοράς. Τα ξενοδοχεία της Κύπρου αναμένεται να υποστούν τεράστια ζημία. Οπως διευκρίνισε ο κ. Θεοχάρους, από τον Ιούνιο, οπότε άνοιξαν τα πρώτα ξενοδοχεία, η ροή των κρατήσεων από τον εσωτερικό τουρισμό παραμένει στα ίδια επίπεδα. Δηλαδή, τις καθημερινές η πληρότητα δεν υπερβαίνει τα 15 έως 25 δωμάτια και τα Σαββατοκύριακα τα 50 με 60 δωμάτια.

Ο ομόλογός του στην Πάφο, Θάνος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των ξενοδόχων να συμβάλουν στη διενέργεια των δωρεάν τεστ προς τους Βρετανούς τουρίστες. Υπογράμμισε, πάντως, πως ο τουριστικός κλάδος της Κύπρου βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο σταυροδρόμι καθώς θα είναι τεράστιο το κόστος για την οικονομία αν δεν υπάρξει τουριστικό ρεύμα από τη Βρετανία, αλλά παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος νέου κύματος της πανδημίας από τα εισαγόμενα κρούσματα αν δεν διενεργούνται τεστ για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Κύπριο υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο, οι κρατήσεις παραμένουν στα επίπεδα του Ιουνίου χωρίς καμία διαφοροποίηση ως προς την πληρότητα. Οπως τόνισε ο κ. Περδίος, οι βασικές αγορές για τον τουρισμό της Κύπρου, Βρετανία, Ρωσία, Ισραήλ και Σουηδία, παραμένουν εκτός παιχνιδιού εφόσον είτε βρίσκονται στην κατηγορία Β΄, δηλαδή υψηλού κινδύνου, είτε δεν έχουν κατηγοριοποιηθεί. Βάσει των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας, από τις τέσσερις αυτές χώρες προήλθε το 64% των αφίξεων τουριστών το περασμένο έτος.