Πρόβλεψη-σοκ για ύφεση 14% από το βρετανικό Γραφείο Προϋπολογισμού

Πρόβλεψη-σοκ για ύφεση 14% από το βρετανικό Γραφείο Προϋπολογισμού

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φάσμα της χειρότερης ύφεσης που έχει γνωρίσει τα τελευταία 300 χρόνια αντιμετωπίζει η Βρετανία εάν παραταθεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας. Στην εφιαλτική αυτή πρόβλεψη προέβη χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού της βρετανικής κυβέρνησης μιλώντας για ενδεχόμενη συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 14%.

Επισήμανε παράλληλα πως, αν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, ο δανεισμός του βρετανικού κράτος θα εκτιναχθεί στο ιλιγγιώδες ύψος του μισού τρισ. δολαρίων. Οπως υπογραμμίζει στη σχετική ανακοίνωση, θα πρόκειται για «μια άνευ προηγουμένου σε καιρό ειρήνης αύξηση του δανεισμού  από 13% έως 21% του βρετανικού ΑΕΠ, που σημαίνει πως το δημόσιο χρέος της χώρας θα εκτιναχθεί σε επίπεδα πάνω από το 100% του ΑΕΠ της». Στην περίπτωση αυτή υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού της Βρετανίας, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την οικονομική κατάσταση στη χώρα. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, σε περίπτωση βαθύτατης ύφεσης ενδέχεται να χρειαστούν αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών για να καλυφθεί η «τρύπα» στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Εχει προηγηθεί τον περασμένο μήνα η εκτίμηση του ΔΝΤ πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 10%. Σημειωτέον, πάντως, πως η σχετική μελέτη του Γραφείου Προϋπολογισμού δεν έχει λάβει υπόψη τα τελευταία στοιχεία για το βρετανικό ΑΕΠ, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και φέρουν τη βρετανική οικονομία να εμφανίζει ήπια ανάκαμψη τον Μάιο.

Διαψεύδονται, όμως, οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας και όλα δείχνουν πως θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα από πλευράς της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, τον Μάιο το ΑΕΠ της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 1,8% διαψεύδοντας τις προσδοκίες για ραγδαία ανάκαμψη έως και 5,5% που είχαν προβλέψει οικονομικοί αναλυτές. Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο θεαματική συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας κατά 20,3% και το δίμηνο Μαρτίου –  Απριλίου συρρίκνωση ρεκόρ κατά 25,9%. Σε ό,τι αφορά  τον Μάιο, το ΑΕΠ της χώρας παρέμεινε σε επίπεδα κατά 24% κάτω από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους.

«Θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για να δοθεί ώθηση στην οικονομία και να επιτευχθεί βιώσιμη ανάκαμψη», τόνισε ο Σούρεν Τίρου, στέλεχος του βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο ίδιος εξέφρασε, άλλωστε, την εκτίμηση πως η αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ τον Μάιο ενδέχεται να οφείλεται στην αναπόφευκτα αυξημένη ζήτηση που ακολούθησε όταν άρχισαν να χαλαρώνουν οι περιορισμοί. Εν ολίγοις, ενδέχεται να μην αντανακλά επικείμενη ανάκαμψη.

Σχολιάζοντας, άλλωστε, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, τόνισε πως «τα στοιχεία υπογραμμίζουν την κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε και την ίδια στιγμή έχουμε επίγνωση ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας τους και για το εισόδημά τους».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σουνάκ ανακοίνωσε νέο έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης της βρετανικής οικονομίας, ύψους 38 δισ. δολαρίων, που στοχεύει ειδικότερα στο να περιορίσει την αύξηση της ανεργίας. Την ίδια στιγμή, όμως, κάπου ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Οκτώβριο φτάνει στο τέλος του το κυβερνητικό πρόγραμμα, που εξασφάλισε τουλάχιστον 9 εκατ. θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να εκτιναχθεί ο αριθμός των ανέργων στο εγγύς μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή