Απαγορευτικό στη Huawei από τη Βρετανία

Απαγορευτικό στη Huawei από τη Βρετανία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να έχει απομακρυνθεί έως και το 2027 κάθε είδους εξοπλισμός και εξάρτημα της κινεζικής Huawei από τις υποδομές των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στη χώρα, έχει εκτεταμένες και δραστικές επιπτώσεις, ανατρέποντας ουσιαστικά την αρχική της θέση.

Τον Ιανουάριο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε επιτρέψει την πρόσβαση της Huawei στα εν λόγω δίκτυα, αν και με περιορισμούς, αλλά έκτοτε δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από την Ουάσιγκτον. Και ενώ η Βρετανία προετοιμάζεται να αποχωρήσει πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι πιέσεις αυτές και ανησυχίες για θέματα εθνικής ασφαλείας υποχρέωσαν τον Βρετανό πρωθυπουργό να διαλέξει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Το Πεκίνο προειδοποίησε το Λονδίνο πως διακυβεύονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων, εάν ταχθεί στο πλευρό της Ουάσιγκτον. Λόγω της απόφασης, το κόστος για τους βρετανικούς παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται σε δισεκατομμύρια στερλίνες, ενώ παράλληλα θα υπάρξει σοβαρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς στη χώρα κατά 2-3 χρόνια. Πρακτικά η απαγόρευση από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σημαίνει πως οι πάροχοι δεν θα επιτρέπεται να προσθέσουν νέα εξαρτήματα του κινεζικού ομίλου στα δίκτυά τους 5ης γενιάς μετά την 31η Δεκεμβρίου. Ολα δε τα εξαρτήματα που κατασκευάστηκαν από την Huawei και έχουν ήδη τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις υποδομής, θα πρέπει έως και το 2027 να έχουν αφαιρεθεί.

Συν τοις άλλοις, Βρετανοί υπουργοί προειδοποίησαν τους ομίλους τηλεπικοινωνιών της χώρας να σταματήσουν να προμηθεύονται από την Huawei εξοπλισμό και εξαρτήματα για τα ευρυζωνικά δίκτυά τους στη σταθερή τηλεφωνία. Το Λονδίνο θα οργανώσει ένα πλαίσιο διαβούλευσης με τις εν λόγω εταιρείες, ώστε να καταρτίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για το αυστηρότερο καθεστώς σχετικά με τα δίκτυα αυτά. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η απαγόρευση θα μεταφραστεί σε δαπάνες έως και 2 δισ. στερλινών (2,2 δισ. ευρώ), τις οποίες θα επωμιστούν οι βρετανικές εταιρείες για να την εφαρμόσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή