Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την πολιτική της, ελέγχοντας την αποτελεσματικότητα των έκτακτων μέτρων που έλαβε το προηγούμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, καθώς και ενδεχόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειές τους.

Η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα σε ύψος – ρεκόρ και πλήρωσε τις τράπεζες για να τις δανείσει χρήματα, με την ελπίδα ότι θα περισώσει όσο το δυνατόν την ευρωπαϊκή οικονομία στη σκιά της πανδημίας. Ορισμένοι ωστόσο την επέκριναν ότι καταστρατηγεί δικούς της κανόνες.

Η μη λήψη και άλλων μέτρων από την ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα διατηρήσει την πίεση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν τελικά σε ένα πακέτο δημοσιονομικής στήριξης.

Για τους οικονομολόγους, η λήψη και άλλων μέτρων από την ΕΚΤ είναι θέμα χρόνου. Όταν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο, η τράπεζα είναι πιθανόν να αυξήσει περαιτέρω τις αγορές ομολόγων, να προσφέρει μία μεγαλύτερη εξαίρεση των καταθέσεων των τραπεζών στην ΕΚΤ από την επιβολή αρνητικού επιτοκίου και θα μπορούσε να αγοράσει περισσότερα ομόλογα από διάφορους θεσμούς της Ε.Ε. που στηρίζουν την ανάκαμψη.

Διαβάστε επίσης:

«Η ΕΚΤ έχει κάνει αυτό που έπρεπε»

ΕΚΤ: «Χρειάζεται δουλειά» για να ενταχθούν στην Ευρωζώνη Βουλγαρία και Κροατία

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή