Νέα μέτρα 100 δισ. ευρώ για τόνωση της απασχόλησης από Μακρόν

Νέα μέτρα 100 δισ. ευρώ για τόνωση της απασχόλησης από Μακρόν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα, γενναιόδωρα μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τα οποία ανέρχονται σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ, πέραν των προηγουμένων ύψους 460 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το σύνολο των παρεμβάσεων στόχο έχει να βοηθηθεί η γαλλική οικονομία να ορθοποδήσει μετά το σφοδρό πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία.

Παρά ταύτα, ο κ. Μακρόν δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από τους στόχους του για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον ορίζοντα των δύο ετών έως την εκπνοή της θητείας του. Συν τοις άλλοις, διευκρίνισε πως οι πρωτοφανείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, που εισήγαγε, εκπλήρωσαν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, δημιούργησαν θέσεις εργασίας και κατέστησαν στον διεθνή στίβο πιο ανταγωνιστική τη Γαλλία, αλλά και ελκυστικότερη για ξένες επενδύσεις – τα σχετικά αναφέρουν σε δημοσίευμα οι Financial Times. Ωστόσο, παραδέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος ότι απέτυχε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες της χώρας του, προσθέτοντας πως θα εμφανιστεί έξαρση της ανεργίας εξαιτίας της πανδημίας.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η εφημερίδα Les Echos, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως υπάρχει πιθανότητα να παρατείνει για κάποια χρόνια τον ειδικό φόρους στους πλουσίους πολίτες, ο οποίος τυπικά θα καταργείτο εντελώς στις αρχές του 2023 – και αυτό, όπως διευκρίνισε, είναι «ένδειξη αλληλεγγύης σε καιρό κρίσης». Επιπροσθέτως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα. «Βασικός μας στόχος για τους επόμενους έξι μήνες είναι η διατήρηση θέσεων εργασίας με την αποφυγή μαζικών απολύσεων», είπε ο κ. Μακρόν.

Υπό το πρίσμα αυτό, προτείνει μακροπρόθεσμο σχήμα αναστολής εργασίας, ώστε να διατηρηθούν θέσεις εργασίας, την επιδότηση 300.000 θέσεων για νέους και προγράμματα κατάρτισης για 200.000 άτομα.

«Πέραν των όσων μέτρων έχουμε ήδη ανακοινώσει για την ανάκαμψη της οικονομίας, προσθέτουμε επιπλέον πρωτοβουλίες τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, να διασφαλίσουμε πως η βιομηχανία, το περιβάλλον, οι τοπικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μπαίνουν σε λειτουργία και πάλι. Είμαι πεπεισμένος πως είμαστε σε θέση να οικοδομήσουμε μία καινούργια χώρα σε βάθος δεκαετίας», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν. Διασαφήνισε πως, ασχέτως κορωνοϊού, τα σχέδιά του για την αναμόρφωση του περίπλοκου και δαπανηρού συνταξιοδοτικού συστήματος δεν θα παύσουν να υφίστανται, αλλά δεν πρόκειται να τα θέσει σε ύψιστη προτεραιότητα κατά την εφαρμογή της πολιτικής του.

Πέρυσι, οι αλλαγές που επιδίωκε για τις συντάξεις προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις. Φέτος διατείνεται πως το θέμα αυτό θα το φέρει μεν στο προσκήνιο, αλλά υποσχέθηκε να επανεκκινήσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα. «Η ιδέα δεν είναι να τροποποιήσουμε τον τελικό μας προορισμό, αλλά να αλλάξουμε το δρομολόγιό μας μέχρι εκεί», διασαφήνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο κ. Μακρόν απομάκρυνε τον δημοφιλή πρωθυπουργό της κυβέρνησης, Εντουάρ Φιλίπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή