Η κρίση της πανδημίας δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Η κρίση της πανδημίας δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, προειδοποιεί το ΔΝΤ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύνεση και αυτοσυγκράτηση συστήνει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία προειδοποιεί πως η παγκόσμια οικονομία παραμένει ακόμη σε στενωπό, παρά το ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά την πρωτοφανή πτώση της εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Πάντως, υπογράμμισε ότι, εάν υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων της ασθένειας, τότε η οικονομία θα πληγεί εκ νέου. Επιπλέον, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι, εάν δεν υπάρξουν επαρκή κρατικά μέτρα στήριξης της διεθνούς οικονομίας, τότε ο ρυθμός πτωχεύσεων για τις μικρομεσαίες εταιρείες πιθανώς και να τριπλασιαστεί φέτος – κάτι τέτοιο θα κλονίσει την οικονομική ανάκαμψη και θα προξενήσει αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αναφερόμενη στα εκτεταμένα δημοσιονομικά προγράμματα των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την άμβλυνση των επιπτώσεων από την καραντίνα, είπε ότι είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του δημόσιου χρέους. Πάντως, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αποσύρουν οι κυβερνήσεις το δίχτυ προστασίας που έχουν δημιουργήσει γύρω από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις – προς το παρόν, είναι πρόωρο. «Ακόμη δεν έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ανάρτησή της στο ιστολόγιο του ΔΝΤ και ενόψει της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20). Aξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούνιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβη σε ακόμη βαθύτερη αναθεώρηση προς τα κάτω στις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία φέτος για συρρίκνωση 4,9% και ασθενέστερη από την προβλεπόμενη ανάκαμψη το 2021.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επιπροσθέτως υπογράμμισε πως τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβαν τα κράτη-μέλη των «Είκοσι» και άλλες χώρες και τα οποία ανέρχονται σε 11 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και τα προγράμματα διοχέτευσης μαζικής ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, κατόρθωσαν να ενισχύσουν την παγκόσμια οικονομία.

Παρά ταύτα, ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη μελλοντική πορεία της και μεταξύ αυτών εντόπισε το πιθανό νέο μεγάλο κύμα κρουσμάτων, τις ευμετάβλητες τιμές στην αγορά εμπορευμάτων, την έξαρση του προστατευτισμού και την αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό. Σε ορισμένες, μάλιστα, χώρες παρατηρήθηκαν περισσότερες απώλειες σε θέσεις εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο από όσες δημιουργήθηκαν, αφότου έληξε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Και όπως τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, πολλές από τις απολεσθείσες θέσεις εργασίας δεν πρόκειται να ανακτηθούν ποτέ.

Τώρα, αναφορικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε διεθνή κλίμακα, τόσο η περιστολή της απασχόλησης όσο και οι χρεοκοπίες και η αναδιοργάνωση επιχειρήσεων μπορούν να λειτουργήσουν ως σοβαρές προκλήσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και το επενδυτικό κοινό, τόνισε η κ. Γκεοργκίεβα. Εξ ου και, όπως υπογράμμισε, είναι ζωτικής σημασίας το να γίνει κατορθωτή η συνεργασία ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες και στους διεθνείς οργανισμούς. «Η νομισματική πολιτική οφείλει να παραμείνει χαλαρή, ιδίως όπου η παραγωγή έχει περισταλεί σημαντικά και ο πληθωρισμός απέχει από τον στόχο, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες αυτήν τη στιγμή», προσέθεσε. Τέλος, όπως ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του προς τους «Είκοσι», σε συνθήκες αδύναμης ανάκαμψης αυξάνονται οι πιθανότητες αποπληθωρισμού και παρατεταμένης διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα. Και αυτό ίσως να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα του χρέους και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή