Είναι νωρίς για να μειωθούν οι αγορές ομολόγων

Είναι νωρίς για να μειωθούν οι αγορές ομολόγων

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιστή στη γραμμή που έχει ήδη χαράξει παραμένει η ΕΚΤ και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος κατά του οικονομικού αντικτύπου της πανδημίας (ΡΕΡΡ), ύψους 1,35 τρισ. ευρώ. Διατηρεί, επίσης, αμετάβλητο το πρόγραμμα παροχής φθηνών δανείων στις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Η τράπεζα εκτιμά ότι τα τελευταία στοιχεία που κατατείνουν σε ανάκαμψη της Ευρωζώνης δεν επαρκούν για να μεταβάλει την πολιτική της περιορίζοντας τις αγορές ομολόγων. Δεν ανακοίνωσε, όμως, ούτε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, καθώς με την πολιτική της έχει κατορθώσει να μειώσει το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και καταναλωτές και να το κρατήσει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Διατηρεί, άλλωστε, αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο υφιστάμενο επίπεδο του 0,0% και το επιτόκιο καταθέσεων παραμένει επίσης αμετάβλητο στο -0,5%.

Οπως τόνισε η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, τα τελευταία στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αποτελούν ένδειξη «σημαντικής αλλά και άνισης και μερικής ανάκαμψης». Προσέθεσε πως η γενικότερη εικόνα εξακολουθεί να περιβάλλεται από αβεβαιότητα, ενώ δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος ενός νέου κύματος της πανδημίας με όσα αυτό συνεπάγεται. «Η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την κλίμακα της ανάκαμψης παραμένει αυξημένη», είπε η κ. Λαγκάρντ και υπενθύμισε ότι αρκετοί κίνδυνοι απειλούν πάντα την οικονομία της Ευρωζώνης.

Ως εκ τούτου, προσέθεσε, η τράπεζα «δεν βλέπει τον λόγο να αναστείλει το πρόγραμμα του 1,35 τρισ. ευρώ εκτός και αν, κάτι που ειλικρινά δεν πιστεύουμε, μας αιφνιδιάσει κάποια σημαντική ανοδική πορεία της οικονομίας». Υπογράμμισε, έτσι, πως οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν βάσει του χρονοδιαγράμματος τουλάχιστον μέχρι και το Ιούνιο του επόμενου έτους και τα κέρδη από τις αγορές αυτές θα επανεπενδύονται έως τα τέλη του 2022.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν παρέλειψε να αντικρούσει για μία ακόμη φορά την κριτική που έχει υποστεί η τράπεζα για την πολιτική της κατά της κρίσης και να υπεραμυνθεί των εσπευσμένων αποφάσεών της. Ανάμεσά τους και η παρέμβασή της στις αγορές ομολόγων, που την άνοιξη επέτυχε να αναχαιτίσει την ανοδική πορεία που είχε πάρει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας. Οπως τόνισε, τα αποτελέσματα της πολιτικής καταδεικνύουν ότι έως τώρα τα μέτρα αποδίδουν και ότι χρειάζεται γενναιόδωρη στήριξη η οικονομία.

Σημειωτέον ότι από τον Μάρτιο, οπότε η ΕΚΤ ανακοίνωσε εσπευσμένα τη δική της πολιτική κατά του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας, έχουν ανακάμψει σημαντικά οι αγορές μετοχών και έχει υποχωρήσει το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

Παραχωρώντας τη συνέντευξη Τύπου λιγότερο από 24 ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο διακύβευμα του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Επισήμανε πως πέραν της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας χρειάζεται και «μια φιλόδοξη και συντονισμένη προσπάθεια από τις κυβερνήσεις» και ζήτησε να συνδράμουν τις προσπάθειες της ΕΚΤ με μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής. Υπογράμμισε πως το Δ.Σ. της ΕΚΤ καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν «σε περαιτέρω σημαντικές και έγκαιρες προσπάθειες, για να προετοιμάσουν αλλά και να στηρίξουν την ανάκαμψη», ενώ υπενθύμισε στους πολιτικούς ταγούς της Ευρωζώνης ότι «είναι σημαντικό να συμφωνήσουν σε ένα φιλόδοξο πακέτο».

Τόνισε, πάντως, πως τα μέτρα δημοσιονομικής φύσης που λαμβάνονται για να αντιμετωπισθεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας πρέπει να είναι «προσωρινά και στοχευμένα», προκειμένου να προσφέρουν στήριξη στους εργαζομένους, στις επιχειρήσεις, αλλά και στα κράτη.

Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη συνεδρίασή της, στις 4 Ιουνίου, η ΕΚΤ αναβάθμισε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ενισχύοντάς το με 600 δισ. ευρώ και θέτοντας στόχο τις συνολικές αγορές ομολόγων ύψους 1,35 τρισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 8,7% για το τρέχον έτος και ανάκαμψη κατά 6,1% για το 2021. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, την ανησυχία που εμπνέει στην ΕΚΤ ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο κορυφαίος οικονομολόγος της τράπεζας Φίλιπ Λέιν τόνισε πως στην Ευρώπη διαφαίνεται μια ανάκαμψη με χαρακτηριστικό το «δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω».

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ απέφυγε χθες να προβεί σε νέες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη. Τις επόμενες εκτιμήσεις της όσον αφορά την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αναμένεται να τις δώσει στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο. Εκτιμάται, έτσι, πως έως τότε θα τηρήσει στάση αναμονής, προκειμένου να εξετάσει πώς έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα και να δράσει αναλόγως. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή