Η Ιαπωνία αναμένεται να αποκλείσει όσους ζουν ή κάνουν διακοπές στο Τόκιο από την εκστρατεία αναθέρμανσης του εγχώριου τουρισμού μέσω επιδοτήσεων – και ο λόγος είναι πως οι περιπτώσεις νέων κρουσμάτων πανδημίας στην ιαπωνική πρωτεύουσα έχουν αυξηθεί, δημιουργώντας ανησυχία ότι οι κάτοικοί της μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλες περιοχές της χώρας. Υπουργοί και οι ειδικοί διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας συμφώνησαν να περιορίσουν την πολυδάπανη αυτή εκστρατεία, ενώ ο διοικητής του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, δεν έκρυψε τις αμφιβολίες του για το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου ανάκαμψης και τις μεθόδους του.
Η απόφαση αυτή, πάντως, καταδεικνύει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες του κόσμου στο πώς να ισορροπήσουν την ανάγκη αναθέρμανσης της οικονομίας τους, η οποία επλήγη δραστικά από την πανδημία, χωρίς να παύσουν να περιφρουρούν τη δημόσια υγεία.
«Καταλήξαμε στην απόφαση ότι το Τόκιο πρέπει να αφαιρεθεί από το πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως συστήνουμε στους ανθρώπους να μείνουν σπίτι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα. «Οι οικογένειες μπορούν να εξακολουθήσουν να κάνουν διακοπές, εάν δείχνουν προσοχή και λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις». Σημειωτέον πως η Ιαπωνία ως χώρα δεν έζησε τη ραγδαία εξάπλωση του ιού, ο οποίος σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε άλλες χώρες. Εντούτοις, το Τόκιο τελεί σε κατάσταση συναγερμού, επειδή καταγράφηκαν 286 νέα κρούσματα.
Σε εθνικό επίπεδο ξεπέρασαν τα 600 και αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε διάστημα τριών μηνών, σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ΝΗΚ. Πάντως, όπως είχε διευκρινίσει νωρίτερα ο πρώτος τη τάξει γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιχίντε Σούγκα, στην Ιαπωνία υπάρχουν 19.000 κλίνες και πληθώρα ιατροφαρμακευτικών υλικών και προμηθειών για να αντιμετωπισθεί η πανδημία.
Η εκστρατεία με την επωνυμία Go To έχει στόχο την τόνωση του εγχώριου τουρισμού, αφού απαγορεύθηκε στους περισσότερους τουρίστες από το εξωτερικό να ταξιδέψουν στη χώρα. «Ευελπιστούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα ενισχύσει τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, ενώ θα επιφέρει κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη στις επιμέρους περιοχές, αποφεύγοντας δεινές εξελίξεις», τόνισε ο κ. Σούγκα. Ολα ξεκινούν στις 22 Ιουλίου και στο πλαίσιο αυτό οι ταξιδιώτες θα επιδοτούνται έως και 50%, ώστε να επισκεφθούν περιοχές της Ιαπωνίας εξαρτώμενες οικονομικά από τον τουρισμό. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να θέσει περιορισμούς, όπως προηγουμένως με την παραμονή των πολιτών στο σπίτι, οι οποίοι ναι μεν συγκράτησαν την εξάπλωση του ιού, αλλά κλόνισαν την οικονομία. Το αποτέλεσμα είναι να τείνει να συρρικνωθεί με τον πιο γρήγορο ρυθμό εδώ και δεκαετίες κατά το τρέχον οικονομικό έτος.
Ωστόσο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και άλλοι ισχυρίζονται ότι με τα κρούσματα στην ιαπωνική πρωτεύουσα να έχουν αυξηθεί, φθάνοντας ουσιαστικά στα υψηλότερα επίπεδά τους από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, υπάρχει ο εξής κίνδυνος: οι κάτοικοι του Τόκιο να μετακινηθούν σε άλλες παραθεριστικές περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία, και να δουν τώρα τα κρούσματά τους να διογκώνονται. Λόγου χάριν, στην Οκαγιάμα, στα δυτικά της Ιαπωνίας, παρατηρήθηκαν 29 από τα συνολικά 23.000 όλης της χώρας.
«Εκτιμώντας την τωρινή κατάσταση των νοσούντων, θα ήθελα πραγματικά η κυβέρνηση να σκεφθεί ακόμα μια φορά τις μεθόδους εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα της εκστρατείας τόνωσης του τουρισμού», δηλώνει ο διοικητής του Τόκιο.
Τέλος, για να γίνει αντιληπτό το τίμημα που πληρώνει λόγω ιού ο τουρισμός στην Ιαπωνία, αξίζει να αναφερθεί πως το πρώτο εξάμηνο οι ξένοι επισκέπτες της έφθασαν μόλις τα 4 εκατομμύρια, όταν ο ετήσιος στόχος της κυβέρνησης ήταν αρχικά τα 40 εκατομμύρια.