ΥΠΟΙΚ G20: Όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στη μάχη κατά της πανδημίας

ΥΠΟΙΚ G20: Όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στη μάχη κατά της πανδημίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» στη μάχη κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιώντας ότι η προοπτική παραμένει αβέβαιη.

Οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αφότου συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης το Σάββατο, επισημαίνουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει όσοι οι οικονομίες σταδιακά ξανανοίγουν, όμως τονίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για να διαφυλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων, τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα, να στηρίξουμε την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να βελτιώσουμε την αντοχή του οικονομικού συστήματος, την ώρα που το προστατεύουμε έναντι των καθοδικών κινδύνων», τονίζουν στην ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης.

Τα μέλη της G20 έκαναν επίσης γνωστό ότι οι 42 από τις 73 φτωχότερες χώρες παγκοσμίως ζήτησαν «πάγωμα» των επίσημων διμερών αποπληρωμών χρεών έως το τέλος του έτους.

Οι αξιωματούχοι προέτρεψαν όλους τους επίσημους διμερείς πιστωτές να εφαρμόσουν την Πρωτοβουλία Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους πλήρως και με διαφάνεια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό ΛεΜερ εκτίμησε ότι η G20 βρίσκεται «σε καλό δρόμο για να πετύχει μια συμφωνία» σχετικά με την παράταση για το 2021 της αναστολής εξυπηρέτησης χρέους για τις φτωχότερες χώρες, εξαιτίας του νέου κορωνοϊού.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο να πετύχουμε μια συμφωνία σε αυτό το θεμελιώδες θέμα» επισήμανε ο ίδιος, σε ένα μήνυμα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, των οποίων προήδρευσε η Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής: Κινητικότητα μετά την πρόταση Μισέλ

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή