Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές χάρη στις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν ότι θα υπάρξει σύντομα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και θα στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αιτία τα θετικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει από τα πειράματα εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca αλλά και από αντίστοιχα που έγιναν κατόπιν συνεργασίας της αμερικανικής Pfizer με τη γερμανική BioNTech.

Παράλληλα οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ότι τώρα υπάρχει βάση για μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης καλλιέργησαν αισιοδοξία στην αγορά. Η προσδοκία για συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών οδήγησε σε υποχώρηση το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, με το spread ανάμεσα στις αποδόσεις των ιταλικών δεκαετών ομολόγων και εκείνων της Γερμανίας να έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές αγορές που είχαν ανοίξει με υποχώρηση έκλεισαν οι περισσότερες με θετικό πρόσημο. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 0,99% και ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 0,47%. Ανάμεσα στις μετοχές που σημείωσαν κέρδη χθες ήταν της εταιρείας τεχνολογίας ιατρικών χρήσεων Philips NV που έκλεισε ενισχυμένη 5,3% και της τράπεζας UBI Banca SpA που εκτινάχθηκε κατά 14% όταν η Intesa Sanpaolo αναβάθμισε την προσφορά εξαγοράς της κατά 18%.

Από τις μετοχές που σημείωσαν χθες σημαντική πτώση ήταν του επενδυτικού τραπεζικού ομίλου Julius Baer Gruppe, καθώς νωρίτερα είχε αναφέρει πτώση 6% στα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται σε διάστημα έξι μηνών από τα τέλη του 2019. Ανοδικά κινήθηκε χθες και η Wall Street καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο άρχισε να συζητάει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Ετσι, μέχρι αργά το βράδυ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones κατέγραφε άνοδο 0,22% και ο S&P 500 σημείωνε κέρδη 0,61%.

Σημαντική άνοδο γύρω στο 2% κατέγραφε, άλλωστε, ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq με τον κολοσσό της Amazon να εκτινάσσεται κατά 6%. Ο χρυσός, τέλος, παρέμεινε και χθες σε επίπεδα άνω των 1.800 δολαρίων η ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή