Η Chevron προχωρεί στην εξαγορά της Noble Energy έναντι 5 δισ. δολ.

Η Chevron προχωρεί στην εξαγορά της Noble Energy έναντι 5 δισ. δολ.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανικός κολοσσός της ενέργειας Chevron βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξαγοράσει τον ανταγωνιστή του, την επίσης αμερικανική εταιρεία Noble Energy αντί τιμήματος 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν τελικώς η συμφωνία υλοποιηθεί, θα πρόκειται και για τη μεγαλύτερη κλαδική από το ξέσπασμα της πανδημίας – μιας πανδημίας, η οποία έπληξε σφοδρά και τον εν λόγω κλάδο.

Η ανά μετοχή αποτίμηση της Noble ανέρχεται σε 10,38 δολάρια ή 0,911 της μιας μετοχής της Chevron, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή. Με απλούς υπολογισμούς, η προτεινόμενη τιμή εξαγοράς είναι προσαυξημένη 7,6% επί της τιμής κλεισίματος της Noble την Παρασκευή στα 9,65 δολάρια και σχεδόν 12% υπεράνω του μέσου όρου 10ημέρου, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά της η εφημερίδα The Wall Street Journal. Με όλα τα ανωτέρω, καθώς και το ογκώδες χρέος της Noble, η συμφωνία ανέρχεται στα σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η υπό εξαγορά επιχείρηση έχει την έδρα της στο Χιούστον και οι δραστηριότητές της αφορούν την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου και εκτείνονται και πέραν των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημειωτέον πως η Noble είναι παρούσα στην ΑΟΖ Κύπρου και κατέχει μέρος του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Με το να την εξαγοράσει, η Chevron θα ενισχύσει τη δραστηριότητά της στη Λεκάνη του Κολοράντο και στη Λεκάνη Πέρμιαν, που εκτείνονται από το δυτικό Τέξας έως το Νέο Μεξικό. Επιπλέον, θα της δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, καθώς και στη δυτική Αφρική, εξοικονομώντας της, παράλληλα, σε ετήσια βάση, περί τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Τhe Wall Street Journal, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ενδιαφέρονται για την αυξημένη δραστηριότητα στη Λεκάνη Πέρμιαν, εν μέρει διότι η γεωμορφολογία της διευκολύνει την παραγωγή πετρελαίου μέσω της τεχνολογίας της υδραυλικής ρωγμάτωσης, χωρίς υψηλό κόστος σε σύγκριση με άλλες περιοχές στις ΗΠΑ. Η παραγωγή εκεί αυξήθηκε σημαντικά, συμβάλλοντας στο να ενισχυθεί και η συνολική της χώρας και να αναρριχηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ. Μετά επήλθε η πανδημία, περικόπτοντας τη ζήτηση για πετρέλαιο διεθνώς σε ποσοστό άνω του 20%.

Η χρηματιστηριακή αξία της Chevron διαμορφώνεται στα 163 δισ. δολάρια και εάν κατορθώσει να λάβει την έγκριση των Αρχών για να αποκτήσει τη Noble, αυτό θα σηματοδοτεί και ένα από τα πρώτα σημάδια πως επανέρχεται η «ζωή» στον κλάδο της ενέργειας και εντός των επιχειρηματικών κινήσεων. Από τον Μάρτιο, αφότου ξέσπασε η πανδημία, η τιμή του «μαύρου χρυσού» βυθίστηκε λόγω των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων και της απαγόρευσης των αεροπορικών ταξιδιών και των μετακινήσεων γενικότερα. Η τιμή του πετρελαίου είχε φθάσει να διαμορφώνεται και αρνητική τον Απρίλιο, έκτοτε ανέκαμψε και το εμπόρευμα διαπραγματεύεται στα 40,47 δολάρια το βαρέλι (αργό Νέας Υόρκης), αλλά το κακό είχε ήδη γίνει.

Αυτό σημαίνει πως αρκετές μικρομεσαίες  πετρελαϊκές επιχειρήσεις ζήτησαν προστασία έναντι των πιστωτών τους, διότι δεν αντεπεξήλθαν στους κραδασμούς αυτούς. Από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Haynes & Boone, άνω των 20 πετρελαϊκών της Βορείου Αμερικής έχουν χρεοκοπήσει, ενώ πάμπολλες ακόμα θα ακολουθήσουν, εάν οι τιμές του πετρελαίου δεν υπερβούν τα σημερινά τους επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή