Ανοδικές τάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ανοδικές τάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kλίμα ευφορίας επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές χάρις στο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έλαβε μία ιστορική απόφαση να χρηματοδοτήσει με επιχορηγήσεις και δάνεια τη μετά την πανδημία ανάκαμψη των χωρών-μελών της, εγκρίνοντας κονδύλια 750 δισεκατομμυρίων ευρώ μαζί με τον επταετή προϋπολογισμό της ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο  0,32%, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ισοφάρισε όλες τις ζημίες που επωμίστηκε από τις αρχές της χρονιάς και έκλεισε με άνοδο 0,96%. Στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,22% όπως και ο ΙΒΕΧ στη Mαδρίτη, ενώ ο FTSE ΜΙΒ έκλεισε με άνοδο 0,49% και με 0,13% ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο.

Αντιστοίχως στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού οι προσδοκίες για ακόμα ένα πακέτο μέτρων με κονδύλια, που θα αναζωογονήσουν την αμερικανική οικονομία, λειτούργησαν ευνοϊκά για τις μετοχές. Ετσι οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 αργά χθες το βράδυ λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς είχαν άνοδο 1,07% 0,66% αντίστοιχα.

Το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο κατά 0,5% σε 1,1514 δολ. Στην αγορά εμπορευμάτων το αργό Νέας Υόρκης ανήλθε 2,1% στα 41,65 δολάρια το βαρέλι.

Στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου οι μετοχές, οι οποίες συνέβαλαν στη γενικότερη άνοδο των δεικτών, ήταν αυτές των πετρελαϊκών εταιρειών. Χάρις στην ενίσχυση των τιμών του αργού, οι μετοχές των ενεργειακών ομίλων στην Ευρώπη είχαν τη συνεδρίαση  με τις καλύτερες επιδόσεις από τις αρχές Μαρτίου.

Πέραν της  απόφασης των Ευρωπαίων ηγετών, θετικά στην ψυχολογική διάθεση των επενδυτών λειτούργησαν και γενικότερα οι ειδήσεις για τη θεραπεία του κορωνοϊού με μερικά ευνοϊκά πρώιμα δείγματα από δοκιμές πιθανών εμβολίων.

«Οσα συνέβησαν επηρεάζουν ακόμα πιο πολύ την αισιοδοξία των επενδυτών», ανέφερε ο αναλυτής Τιούβι Μέβισσεν, της Rabobank. «Θα επιφέρουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο υπό την έννοια ότι εάν και στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ενωση περιέλθει σε μία ανάλογη κατάσταση, τότε οι αγορές θα μπορούν να περιμένουν πως οι κυβερνήσεις θα σπεύσουν να τη διασώσουν», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή