ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό εννέα ετών έφθασε η τιμή του χρυσού

Σε υψηλό εννέα ετών έφθασε η τιμή του χρυσού

Καθοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μόλις μία ημέρα μετά τη γενικευμένη ευφορία που επικράτησε χάρις στο ιστορικής σημασίας πακέτο μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ε.Ε. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,87%, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη μέσα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες – ώς ένα βαθμό η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με ρευστοποίηση κερδών. Αντιθέτως, στην αμερικανική αγορά η ψυχολογική διάθεση των επενδυτών ήταν θετική, διότι προσδοκούσαν ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, αλλά και το νέο εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Πάντως εξέταζαν με σκεπτικισμό και τις επιπτώσεις της νέας κλιμάκωσης στις σινοαμερικανικές σχέσεις μετά την εντολή που έδωσαν οι ΗΠΑ να κλείσει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον. Ετσι χθες αργά το βράδυ πριν από το κλείσιμο, στη Γουόλ Στριτ καταγράφονταν οριακά κέρδη. Ο δείκτης Dow Jones σημείωνε άνοδο της τάξεως του 0,21% και ο S&P 500 της τάξεως του 0,17%, φθάνοντας έως και στα υψηλότερα πενταμήνου χάρις στις μετοχές των ομίλων κοινής ωφελείας, της εκμετάλλευσης ακινήτων και της βαριάς βιομηχανίας.

«Ανησυχώ περισσότερο για το τι θα συμβεί στην αγορά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, διερωτώμενος ποιο θα είναι το καταλυτικό στοιχείο για τις μετοχές», παρατηρεί ο αναλυτής της Morgan Stanley Αντριου Σιτς. «Εκτιμώ πως θα είναι πιο δύσκολη η περίοδος τότε», πρόσθεσε.

Στη Γηραιά Ηπειρο οι βασικότεροι δείκτες υποχώρησαν. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 1%, με 0,51% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 1,32% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,60% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 1,39% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Η τιμή του χρυσού, ο οποίος θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας, εκτινάχθηκε χθες σε επίπεδα-ρεκόρ σχεδόν εννέα  ετών, στα επίπεδα των 1.865 δολαρίων η ουγγιά. Επιπλέον, η τιμή αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από τα επίπεδα-ναδίρ του Μαρτίου. Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο είχε πτώση, διότι υπάρχουν ενδείξεις για απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αργό Νέας Υόρκης υποχώρησε από τα υψηλά τετραμήνου και διαμορφώθηκε στα 41,78 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ, τέλος, συνέχισε την ανοδική του πορεία χάρις στο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης της οικονομίας και ενισχύθηκε 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1579 δολάριο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα 21 και πλέον μηνών.