Συρρικνώθηκαν κατά 19% τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο στη Γερμανία

Συρρικνώθηκαν κατά 19% τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο στη Γερμανία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας στη Γερμανία δεν περιορίζεται μόνον στη μείωση των εξαγωγών της και στη συρρίκνωση του ΑΕΠ της. Εχει, παράλληλα, αρνητικές συνέπειες και για τα έσοδα του γερμανικού κράτους. Σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, που επικαλείται τη μηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει πως τον Ιούνιο καταβλήθηκαν στο γερμανικό κράτος κατά 19% λιγότεροι φόροι απ’ ό,τι τον Μάιο. «Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού», αναφέρει η έκθεση, «όπως και τα μέτρα που υλοποιήθηκαν λόγω αυτής, εξακολουθούν να επιβαρύνουν τα συνολικά έσοδα από φόρους σε σημαντικό βαθμό».

Μέτρα στήριξης

Eξαιτίας των άμεσων οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έπρεπε να στηριχθούν. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η μειωμένη προκαταβολή φόρου, η μη εφαρμογή εκτελεστικών μέτρων ενάντια σε υπόχρεους, η αναβολή της πληρωμής φόρου. Στην έκθεση δεν συμπεριλαμβάνονται τα καθαρά έσοδα δήμων και κοινοτήτων.

Εξετάζοντας την πορεία των κρατικών εσόδων από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, η ανάλυση του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνει μια μείωση των εισπράξεων κατά 9,1% σε σχέση με το ανάλογο εξάμηνο πέρυσι. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου του κεντρικού κράτους, δηλαδή χωρίς τα κρατίδια και τους δήμους, οι εισπράξεις μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 12,5 δισ. ευρώ στα 149,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, αυξήθηκαν τα κρατικά έξοδα κατά 16% στα 200,1 δισ. ευρώ. Οι πρόσθετες δαπάνες αφορούσαν στην πλειονότητά τους άμεσες επιχορηγήσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οπως, πάντως, αναφέρει άλλο ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η γερμανική οικονομία έχει έως τώρα βγει σε μεγάλο βαθμό αλώβητη από την πανδημία χάρη στο άνευ προηγουμένου πακέτο των 750 δισ. ευρώ που διέθεσε η κυβέρνηση για να αποτρέψει τις πτωχεύσεις, τις μαζικές απολύσεις και να προστατεύσει τα γερμανικά νοικοκυριά από τη φτώχεια. Παράλληλα, τα φθηνά δάνεια σε επιχειρήσεις, οι επιδοτήσεις μισθών και η κρατική ενίσχυση στη Lufthansa περιόρισαν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Δεύτερο κύμα

Το πρόβλημα είναι, όμως, πως ίσως να μην επιδείξει την ίδια αντοχή αν πληγεί από δεύτερο κύμα. Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, το δεύτερο κύμα θα καταφθάσει το φθινόπωρο ή τον χειμώνα όταν αρχίζουν να αποδυναμώνονται παράγοντες που ενισχύουν την οικονομία. Παράλληλα, ενδέχεται να συμπέσει με έναν νέο γύρο μέτρων προστατευτισμού της Ουάσιγκτον κατά της Ευρώπης, αναλόγως με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ αλλά και με την έξοδο της Βρετανίας από τη μεταβατική περίοδο χωρίς να έχει προηγηθεί εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.

Οπως τόνισε στην Deutsche Welle ο επικεφαλής του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου της Κολωνίας Ουμπέρτους Μπαρντ, « Γερμανία είναι μια ανοικτή οικονομία που εξαρτάται από τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και ένα άτακτο Brexit, όπως και μια νέα σειρά εμπορικών περιορισμών από τις ΗΠΑ, θα απειλήσει την ευημερία της». Ολα αυτά σημαίνουν, άλλωστε, ότι δεν είναι ανάγκη να πληγεί από ένα ισχυρό δεύτερο κύμα με πολλά κρούσματα για να οξυνθούν προβλήματα στην οικονομία.

Αρκεί να αντιμετωπίσουν ένα ισχυρό δεύτερο κύμα άλλες χώρες που θα μειώσουν τις εισαγωγές τους από την ισχυρότερη βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης. Σημειωτέον ότι τον Απρίλιο οι γερμανικές εξαγωγές παρουσίασαν πτώση σχεδόν 25% ενώ είχε προηγηθεί υποχώρησή τους κατά 12% τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή