Οριακές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές που άνοιξαν με άνοδο, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν επιχειρήσεις όπως οι Unilever, Daimler και Publicis. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν, όμως, με οριακή υποχώρηση, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας ενώ αυξάνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Κίνα.

Μεσολάβησαν, άλλωστε, οι δυσοίωνες εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου αυξήθηκε και πάλι ο αριθμός των αιτουμένων επίδομα ανεργίας, αλλά και τα στοιχεία που φέρουν την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη να υποχωρεί και πάλι τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη διολίσθησε κατά 0,3 μονάδες τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν ισχυρή άνοδο. Οπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο -15 αυτόν τον μήνα από -14,7 τον Ιούνιο. Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έχασε τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα καθώς οι εταιρείες που ανήκουν σε αυτόν τον δείκτη αναμένεται να ανακοινώσουν πτώση εσόδων κατά 58,6% για το δεύτερο τρίμηνο. Σημειωτέον, πάντως, πως μετά τη συνεχή άνοδο των προηγούμενων συνεδριάσεων, ο εν λόγω δείκτης εκτιμάται πως θα κλείσει την εβδομάδα έχοντας συγκεντρώσει κέρδη.

Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε οριακά στο κόκκινο με υποχώρηση 0,01%. Ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού επίσης με οριακή υποχώρηση 0,07% και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου με ελαφρές απώλειες 0,7%. Οριακά σε θετικό πρόσημο, με άνοδο μόλις 0,07%, έκλεισε αντιθέτως ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που αποτελείται κυρίως από εταιρείες με εξωστρεφή προσανατολισμό.

Σχολιάζοντας σχετικά, ο Μπερτ Κόλιντζ, οικονομολόγος της ING, τόνισε πως «το ερώτημα είναι σε ποια επίπεδα θα κυμανθεί η ζήτηση τους επόμενους μήνες. Οι πωλήσεις στην Ευρώπη ήταν ενθαρρυντικές έως τώρα αλλά η υποχώρηση της εμπιστοσύνης τον Ιούλιο καλλιεργεί αμφιβολίες για το επίπεδο των δαπανών».

Ανάλογη αβεβαιότητα περιβάλλει, άλλωστε, την εικόνα των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, όπου παραμένει ακόμη αβέβαιο το ύψος του ποσού που θα δοθεί στους άνεργους Αμερικανούς στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Ο Τζέιμς Νάιτλεϊ, επίσης οικονομολόγος της ING, δήλωσε κατηγορηματικά στο Reuters ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για μια περίοδο που τα νέα της οικονομίας θα είναι διαρκώς χειρότερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή