Νέες επιταγές θα σταλούν στα νοικοκυριά των ΗΠΑ

Νέες επιταγές θα σταλούν στα νοικοκυριά των ΗΠΑ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς ένα νέο γύρο επιταγών που θα δοθούν απευθείας στα αμερικανικά νοικοκυριά οδεύουν οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο, με τη σχετική πρόταση των Ρεπουμπλικανών να αναμένεται ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Στη διαφαινόμενη συμφωνία για τον νέο γύρο άμεσων πληρωμών αναφέρθηκε μιλώντας στο Reuters, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. Ο κ. Μνούτσιν απέφυγε, ωστόσο, να επεκταθεί σε λεπτομέρειες σχετικές με το ύψος του ποσού που θα χορηγηθεί σε άτομα και σε νοικοκυριά, ούτε και ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται ώστε να δικαιούται την ενίσχυση ένα άτομο ή ένα νοικοκυριό.

Σε ό,τι αφορά τη διαφαινόμενη «θεμελιώδη συμφωνία» για μια δέσμη μέτρων αναφέρθηκαν μέλη επιτροπών της αμερικανικής Γερουσίας τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι Ρεπουμπλικανοί μιλούν μόνον για ένα πακέτο που δεν θα υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και θα είναι εν ολίγοις σαφώς κατώτερο από τη δέσμη μέτρων ύψους 3 τρισεκατομμυρίων που ζητούν οι Δημοκρατικοί.

Αντικείμενο διαμάχης στους κόλπους των ίδιων των Ρεπουμπλικανών έχει αποτελέσει η επέκταση του επιδόματος ανεργίας ύψους 600 δολαρίων την εβδομάδα, καθώς ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν πως το ποσό είναι ιδιαίτερα υψηλό και αποθαρρύνει τους ανέργους από την αναζήτηση εργασίας.

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές προσκείμενες σε Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας, εξετάζεται η δυνατότητα να παραταθεί προς το παρόν η χορήγηση του εν λόγω επιδόματος ανεργίας ως άμεσο μέσο για την περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται συνολική συμφωνία για το πακέτο μέτρων μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. «Νομίζω πρέπει να καταλήξουμε στο σύνολο των μέτρων αλλά αν δεν μπορέσουμε μέχρι την επόμενη εβδομάδα, δεν μπορούμε να  αφήσουμε ακάλυπτους τους ανέργους» τόνισε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Οχάιο, Ρομπ Πόρτμαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ανασφάλεια

Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, «η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται ακόμη στο 11% και περίπου 17 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι χωρίς δουλειά χωρίς να έχουν φταίξει». Την ίδια στιγμή, πάντως, μερίδα των Ρεπουμπλικανών ζητεί να μειωθεί το εβδομαδιαίο επίδομα ανεργίας στα 400 δολάρια. Σχολιάζοντας σχετικά στο δίκτυο CNBC, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι τόνισε πως «δεν μπορούμε να λογομαχούμε για το αν θα είναι 400 δολάρια ή 600 δολάρια όταν τόσοι άνθρωποι είναι απελπισμένοι και ζουν με μεγάλη ανασφάλεια». Στην ιδέα για εσπευσμένη παράταση του επιδόματος ανεργίας έχει, πάντως, προβάλει αντιρρήσεις, προσωπικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

Επίσης, ο Τσαντ Στόουν, οικονομολόγος στο Κέντρο Δημοσιονομικών και Πολιτικών Προτεραιοτήτων, ερευνητικό και συμβουλευτικό κέντρο της Ουάσιγκτον, τόνισε πως τα επιδόματα ανεργίας στήριξαν καθοριστικά τις καταναλωτικές δαπάνες εν μέσω της χειρότερης ύφεσης που έχει πλήξει την αμερικανική οικονομία μετά τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930. Μιλώντας στο Reuters, ο εν λόγω αναλυτής τόνισε πως «αν δεν χορηγηθούν αυτά τα χρήματα ή αν δοθούν αισθητά λιγότερα, θα δεχθεί πλήγμα η οικονομία».

Στήριξη

Τα δύο κόμματα οδεύουν, άλλωστε, προς συμφωνία για σειρά θεμάτων όπως την ανάγκη να χορηγηθεί περαιτέρω στήριξη σε μικρές επιχειρήσεις και να διατεθούν περισσότερα κεφάλαια για τις εξετάσεις του κορωνοϊού. Η πρόταση των Ρεπουμπλικανών προβλέπει να διατεθούν 25 δισ. δολάρια για τις εν λόγω εξετάσεις.

Παραμένουν, ωστόσο, αγκάθια που χωρίζουν Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, με κυριότερο όλων το επίμονο αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ για μια οριζόντια μείωση του φόρου στις αμοιβές των εργαζομένων, καθώς και το αίτημα για ασυλία των επιχειρήσεων σε περίπτωση εναντίον τους αγωγών από υπαλλήλους τους ή ακόμη και πελάτες τους που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό μέσα στο περιβάλλον της επιχείρησης. Παραμένουν, άλλωστε, οι διαφωνίες γύρω από το αίτημα του Αμερικανού προέδρου να συνδεθούν τα επιδόματα παιδείας με την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων.

Σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN αναφέρει πως βασικά σημεία στην πρόταση των Ρεπουμπλικανών είναι η διάθεση 105 δισ. δολαρίων για τα σχολεία, ένας δεύτερος γύρος φτηνών δανείων με ευνοϊκούς όρους που θα διατεθούν στις μικρές επιχειρήσεις, ένας δεύτερος γύρος άμεσων πληρωμών αλλά παράλληλα και ασυλία των επιχειρήσεων, νοσοκομείων, σχολείων αλλά και εργαζομένων στον κλάδο υγείας από τυχόν αγωγές και αιτήματα αποζημίωσης για τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ σημαντικές διαφορές φαίνεται να χωρίζουν το κόμμα των Ρεπουμπλικανών και τον Λευκό Οίκο. Και ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, δεν έχουν ακόμη διατεθεί αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια από το προηγούμενο πακέτο στήριξης. Οι Ρεπουμπλικανοί επικαλούνται μάλιστα αυτό το δεδομένο για να υπογραμμίσουν πως κάθε περαιτέρω βοήθεια πρέπει να είναι περισσότερο στοχευμένη. Αυτές οι διαφωνίες ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στους Ρεπουμπλικανούς έχουν καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κομμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή