Πιθανή η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Wirecard

Πιθανή η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Wirecard

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, και αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση του μείζονος οικονομικού και πολιτικού σκανδάλου της χρεοκοπημένης πλέον Wirecard. Οπως επισημαίνει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle, στη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει τόσος καπνός, που δύσκολα διακρίνει κανείς πού καίει. Τι γνώριζαν ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς και ο προκάτοχός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Τι έκανε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην Κίνα με τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της; Ποιο ρόλο διαδραμάτισαν στην πολύκροτη υπόθεση η Ινδονησία, το Ντουμπάι, η Λιβύη και εντέλει η Λευκορωσία και η Ρωσία; Και πού κρύβεται σήμερα ο Aυστριακός πρώην γενικός διευθυντής της Wirecard, Γιαν Μαρσάλεκ; Πώς είναι δυνατόν μια μικρή γερμανική εταιρεία ψηφιακών πληρωμών να έχει τη μια στιγμή μεγαλύτερη αξία στο χρηματιστήριο από τον τραπεζικό κολοσσό της Deutsche Bank και την άλλη στιγμή να πτωχεύει, επειδή «έκαναν φτερά» σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, που περιλαμβάνονται στον ισολογισμό της; Και όλα αυτά κάτω από τη μύτη ελεγκτικών λογιστικών εταιρειών, όπως η EY, του αρμόδιου εποπτικού φορέα του χρηματοπιστωτικού τομέα Bafin, της Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), μιας σειράς υπουργείων αλλά και της καγκελαρίας. Ερωτήσεις επί ερωτήσεων, για τις οποίες αναζητούνται εναγωνίως απαντήσεις τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό.

Τι γνωρίζουμε για τη Wirecard, όμως; Πρόκειται για μια γερμανική εταιρεία με έδρα τη Βαυαρία και συνολικά 5.800 εργαζομένους, η οποία δραστηριοποιούνταν στην ψηφιακή διαδικασία πληρωμών. Ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες της λάμβανε μικρές προμήθειες, με τις οποίες, όμως, κατάφερε να συγκεντρώσει τόσο πλούτο, ώστε να αντικαταστήσει την τράπεζα Commerzbank στο κλαμπ των 30 ισχυρότερων γερμανικών εταιρειών στον δείκτη DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης τον Σεπτέμβριο του 2018. Τον Ιούνιο η Wirecard κήρυξε πτώχευση. Ο διευθύνων σύμβουλός της Μάρκους Μπράουν συνελήφθη με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, ενώ ο γενικός της διευθυντής Γιαν Μαρσάλεκ εξαφανίστηκε από προσώπου γης και έχει εκδοθεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης.

Φως στην υπόθεση, η οποία πλήττει την αξιοπιστία ολόκληρου του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου στη Γερμανία, καλείται να ρίξει η κοινοβουλευτική επιτροπή χρηματοοικονομικών υποθέσεων στις 29 Ιουλίου, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Οι βουλευτές θα ασχοληθούν με τα παρακάτω ερωτήματα: α) Γιατί δεν ανέλαβαν πρωτοβουλίες η κεντρική τράπεζα και η Bafin, από τη στιγμή που υπήρχαν εδώ και καιρό αμφιβολίες και υποψίες για τη Wirecard; β) Γιατί η καγκελάριος προσπάθησε να «ανοίξει πόρτες» στη Wirecard κατά την επίσκεψή της πέρυσι τον Σεπτέμβριο στην Κίνα, όταν ήδη το υπουργείο Οικονομικών είχε ξεκινήσει έρευνες εις βάρος της εταιρείας; γ) Τι γνώριζε το Βερολίνο και γιατί δεν κινητοποιήθηκε ή έκανε όσα έκανε;

Εάν η κυβέρνηση δεν ανοίξει τα χαρτιά της στην υπόθεση, θεωρείται πολύ πιθανή η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα πρέπει να στραφεί προς τη Ρωσία, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, κατέφυγε ο καταζητούμενος Γιαν Μαρσάλεκ. Ο πρώην γενικός διευθυντής της Wirecard θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στη διαλεύκανση της υπόθεσης, διότι είχε την ευθύνη για τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό και κυρίως στην Ασία από όπου, υποτίθεται, προέρχονταν τα τεράστια κέρδη της. Αρκετοί δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι ο Aυστριακός μάνατζερ περηφανευόταν για τις επαφές με κύκλους μυστικών υπηρεσιών στη Βιέννη ή και στη Μόσχα.

Μήπως οι ψηφιακές πληρωμές ήταν τελικά μόνο η βιτρίνα και η Wirecard ήταν εντέλει μια κοινή εγκληματική οργάνωση με κέρδη από παράνομες δραστηριότητες; Μια εξεταστική επιτροπή θα συνέβαλλε στη διαλεύκανση του σκανδάλου, αλλά ίσως και να μην ωφελούσε τη γερμανική κυβέρνηση. Θα ωφελούσε, ωστόσο, αδιαμφισβήτητα το γερμανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή