ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Παραιτήθηκε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Παραιτήθηκε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο της παραίτησης ακολούθησε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής ύστερα από δύο προέδρους της κυβέρνησης. Δεν είχε και πολλές άλλες επιλογές καθώς η συναλλαγματική – νομισματική πολιτική της χώρας έχει γίνει άνω κάτω και μαζί της και το τραπεζικό σύστημα. Το πέσο έχει ήδη χάσει τη μισή του αξία έναντι του δολαρίου μετά μια δεκαετία σταθερής διά νόμου σύνδεσης με ισοτιμία ένα προς ένα προς το αμερικανικό νόμισμα.

Ο κ. Ρόκε Μακαρόνε παραιτήθηκε μετά τις διαφωνίες για το ζήτημα των περιορισμών στις αναλήψεις και το πάγωμα των καταθέσεων ταμιευτηρίου και τη θέση του ανέλαβε ο κ. Μάριο Μπλέχερ, πρώην οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Οι τράπεζες, ντόπιες και ξένες, έχουν στασιάσει κατά της κυβέρνησης του Εντουάρντο Ντουάλντε, όπως άλλωστε και οι αποταμιευτές.

Χθες κυκλοφόρησαν ολοσέλιδες καταχωρίσεις, πληρωμένες από τις τράπεζες, που κατηγορούσαν την κυβέρνηση για το οικονομικό χάος, ενώ ο ισπανικός τραπεζικός όμιλος Santander Central Hispano διέδιδε -αλλά βέβαια ανεπίσημα- ότι πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα αν δεν αλλάξουν οι τραπεζικοί περιορισμοί. O περονιστής, και μάλιστα από την πιο λαϊκιστική πτέρυγα του κόμματος, κ. Ντουάλντε έχει μετακυλίσει ένα μέρος από το κόστος της υποτίμησης στο τραπεζικό σύστημα για να προστατέψει τις ασθενέστερες τάξεις. Το κόστος αυτό εκτιμάται από τις ίδιες τις τράπεζες ότι θα φτάσει τα εννέα δισ. δολάρια και προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι ορισμένα δολαριακά δάνεια (έως 100.000 δολάρια) που αφορούν κυρίως ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετατράπηκαν υποχρεωτικά σε πέσο ενώ δεν συνέβη το ίδιο για τις δολαριακές καταθέσεις.

Εν τω μεταξύ, ο νομπελίστας 2001, οικονομολόγος και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζόζεφ Στίγκλιτς κατήγγειλε χθες το ΔΝΤ ότι έκανε «μοιραία» λάθη στην περίπτωση της Αργεντινής, τόσο στη συναλλαγματική πολιτική όσο και στη δημοσιονομική πολιτική που συμβούλευσε και στήριξε με δανεισμό. «Βεβαίως η Αργεντινή έπρεπε να κάνει και άλλες μεταρρυθμίσεις, αλλά ακολουθώντας τις συμβουλές του ΔΝΤ τα πράγματα έγιναν χειρότερα», είπε ο κ. Στίγκλιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT