ΟΟΣΑ: Προβλέπει ισχυρή παγκόσμια ανάκαμψη στο επόμενο τρίμηνο

ΟΟΣΑ: Προβλέπει ισχυρή παγκόσμια ανάκαμψη στο επόμενο τρίμηνο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επόμενο τρίμηνο θα φέρει ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ενώ η κρίση της Αργεντινής και η κατάρρευση της Εnroδεν πρόκειται να απειλήσουν τη σταθερότητα. Αυτή είναι η εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), Ιγκνάτσιο Βίσκο, που βλέπει ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου μεσοπρόθεσμα και χώρο για μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Πάντως, παρά τη γενικά θετική εικόνα που έδωσε κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στη Ρώμη, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι να διαψευθούν οι προβλέψεις που είχε δώσει ο διεθνής οργανισμός τον Νοέμβριο. Οι προβλέψεις αυτές ήθελαν την παγκόσμια ανάπτυξη να περιορίζεται στο 1% φέτος πριν ανακάμψει στο 3% το 2003. «Το ρίσκο είναι προς τα κάτω. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες βελτίωσης και περισσότερες για επιδείνωση», εξήγησε ο κ. Βίσκο. Ωστόσο, τόνισε πως η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από όσο αναμενόταν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Αλλά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ ήταν λιγότερο αισιόδοξος για την Ιαπωνία, λέγοντας ότι απαιτείται δημοσιονομική πειθαρχία για να προληφθεί ενδεχόμενη κρίση που θα προέρχεται από τα ομόλογα του ιαπωνικού δημοσίου. Αναφερόμενος στην κρίση της Αργεντινής που οδήγησε στην υποτίμηση του πέσο και την αδυναμία εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και την κατάρρευση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Enron, ο κ. Βίσκο είπε ότι «κανένα από αυτά τα δύο προβλήματα δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο και δεν είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μας κάνει να αλλάξουμε τις προβλέψεις (για την παγκόσμια οικονομία)».

Οσον αφορά τα επιτόκια, ο κ. Βίσκο είπε ότι «το τρέχον επίπεδο των αμερικανικών επιτοκίων επαρκεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση», ενώ εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) έχει ακόμη χώρο να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων και διατύπωσε την εκτίμηση ότι υπάρχουν οι συνθήκες για ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ανησυχίες για την Ευρωζώνη

Ωστόσο, το ενημερωτικό δελτίο του ΟΟΣΑ «OECD Observer», που δημοσιεύεται σήμερα, συμπεριλαμβάνει άρθρο του οικονομολόγου του διεθνούς οργανισμού Πάτρικ Λινέιν με ανησυχητικά σχόλια για τη Ζώνη του Ευρώ. O κ. Λινέιν παρατηρεί ότι οι οικονομίες της Ζώνης του Ευρώ θα έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στα κοινά σοκ (κατάσταση που είναι γνωστή στην οικονομική βιβλιογραφία ως «ασύμμετρα σοκ») και τις μεταβολές των επιτοκίων της EKT, και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποκλίνουν αντί να συγκλίνουν οι οικονομίες των «12» στο μέλλον εξαιτίας αυτής της κατάστασης. O κ. Λινέιν γράφει ότι η κινητικότητα της εργασίας ανάμεσα στους «12» δεν είναι επαρκής και ότι οι μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT