Αντοχές επιδεικνύουν μεγάλοι σουηδικοί όμιλοι

Αντοχές επιδεικνύουν μεγάλοι σουηδικοί όμιλοι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παράτολμη προσέγγιση της Σουηδίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η απόφασή της δηλαδή να μην αναστείλει την οικονομική δραστηριότητα, δεν απέβη προς όφελος της οικονομίας της σε μακροοικονομικό επίπεδο. Προκύπτει, όμως, ότι η στάση της, που αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης και σχολιασμού οικονομολόγων, πολιτικών και δημοσιογράφων, ωφέλησε τις σουηδικές επιχειρήσεις. Η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν αποτελέσματα καλύτερα από τις προβλέψεις.

Η Σουηδία αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση της τάξεως του 5% για το σύνολο του τρέχοντος έτους, περίπου στα ίδια επίπεδα δηλαδή με τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες που προτίμησαν την καραντίνα και την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας. Τα μεγαλύτερα ονόματα του βιομηχανικού της κλάδου δεν επιβεβαίωσαν τις δυσοίωνες προβλέψεις των οικονομολόγων, που μιλούσαν για ένα εφιαλτικό καλοκαίρι.

Από την εταιρεία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Ericsson μέχρι την παρασκευάστρια ηλεκτρικών συσκευών Electrolux, την τράπεζα Handelsbaken και τη βιομηχανία κλειδαριών Assa Abloy, οι σουηδικές εταιρείες ανακοίνωσαν αυτές τις ημέρες κέρδη σαφώς υψηλότερα από εκείνα που προεξοφλούσε η αγορά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γνωστοποίησαν χαμηλότερες του αναμενομένου ζημίες.

Μιλώντας στους Financial Times ο Εζμπιορν Λούντεβαλ, αναλυτής της τράπεζας SEB, σχολίασε ότι δεν έχει δει ποτέ τόσο μεγάλο ποσοστό εταιρειών να ανακοινώνουν κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις. Οπως τονίζουν οικονομολόγοι και αναλυτές, το ερώτημα είναι κατά πόσον οι ευχάριστες αυτές εκπλήξεις σχετίζονται όντως με την επιλογή της Σουηδίας να μην αναστείλει την οικονομική δραστηριότητα, να αφήσει ανοιχτά τα σχολεία και τα καταστήματα, όπως και τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της σουηδικής κατασκευαστικής SKF Αρλικ Ντάνιελσον, η χώρα δεν απέφυγε το πλήγμα παρά την επιλογή της αυτή, αλλά «αναμφίβολα βοήθησε τις σουηδικές επιχειρήσεις το γεγονός ότι δεν ανεστάλη η οικονομική δραστηριότητα».

Ο όμιλος SKF διατήρησε ανοιχτά τα γραφεία του στο Γκέτεμποργκ και καλούσε τους υπαλλήλους του να εμφανιστούν στον χώρο εργασίας, εκτός αν ήταν άρρωστοι. Τα λειτουργικά κέρδη του για το δεύτερο τρίμηνο ήταν σχεδόν κατά το ήμισυ μειωμένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, αλλά και πάλι κατά 30% υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οσον αφορά τη μετοχή του ομίλου, παρέμεινε καθηλωμένη από τις αρχές του 2020, αλλά έχει ανακτήσει περισσότερο από το μισό έδαφος που έχασε τον Μάρτιο, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή