Φρενάρει η επέκταση των κινεζικών εταιρειών

Φρενάρει η επέκταση των κινεζικών εταιρειών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μικρότεροι και οι μεγαλύτεροι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας της Κίνας, οι οποίοι είχαν μεγάλες προσδοκίες για διεθνή δραστηριότητα και ανάπτυξη κορυφαίων τεχνολογιών, αναδιπλώνονται σιγά σιγά, καθώς οι επικρατούσες συνθήκες στο παγκόσμιο σκηνικό δεν τους ευνοούν.

Ο ιδρυτής της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Huawei, Ρεν Ζενγκφέι, είχε καταστήσει εμφανή τη φιλοδοξία του αυτή. Τα νέα κτίρια των εγκαταστάσεων της εταιρείας του στη νότια Κίνα ήταν αντίγραφα οικοδομημάτων ευρωπαϊκών πόλεων.  Ο Ζανγκ Γίμινγκ, ιδρυτής της εταιρείας ByteDance με την εφαρμογή για σύντομα βίντεο TikTok, έχει γεμίσει τα κεντρικά γραφεία του στο Πεκίνο με αφίσες, όπως εκείνη από εξώφυλλο περιοδικού με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Ερικ Σμιντ, και το βιβλίο του «Πώς λειτουργεί η Google». Είχε δε υποσχεθεί να φτιάξει μία εταιρεία εφάμιλλη του αμερικανικού κολοσσού, αν και τώρα τόσο η ByteDance όσο και η Huawei ταλανίζονται από την επιδείνωση των  διμερών σχέσεων της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, την Αυστραλία, καθώς και τη Βρετανία. Κινεζικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν τεχνολογίες αιχμής, μεταξύ των οποίων η κατασκευάστρια μη επανδρωμένων αεροπλάνων DJI, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης Megvii, SenseTime and iFlytek, η κατασκευάστρια καμερών παρακολούθησης Hikvision και ο κολοσσός ψηφιακού λιανεμπορίου της Alibaba χάνουν την πρόσβαση στις προαναφερθείσες αγορές. Ανάλογα κινούνται και μικρότερες μονάδες.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ιδρυτής κινεζικής νεοφυούς εταιρείας με δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ινδία, «αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές, με αποτέλεσμα να μην έχω διάθεση να τονώσω τις δραστηριότητές μου και ούτε λόγος πια για παγκόσμιες βλέψεις». Πέρυσι, ωστόσο, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά παρά τον σινοαμερικανικό πόλεμο και τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την ασφάλεια σχετικά με την τεχνολογία της Huawei. Ειδικότερα, οι SenseTime και Megvii, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και αμερικανικά κεφάλαια στους επενδυτές τους, σχεδίαζαν την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.

Η μονάδα TikTok της ByteDance γνώριζε αδιαμφισβήτητη διεθνή ανάπτυξη και η Alibaba είχε μεγάλες βλέψεις για τη δραστηριότητά της στο λογισμικό νέφος. Η DJI δέσποζε στην αγορά των μη επανδρωμένων αεροπλάνων, αλλά πέρυσι τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις. Αυτές στόχευαν κατά των κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών εν μέρει λόγω των μέτρων καταστολής εναντίον των μουσουλμάνων Ουιγούρων στη δυτική Κίνα. Εντάσεις υπάρχουν και με άλλες χώρες λόγω των κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ και των νόμων για την εθνική ασφάλεια που επιβλήθηκαν, ενώ με την Ινδία υπήρξαν κάποιες διαμάχες για συνοριακά ζητήματα. Ως απάντηση η Ινδία απαγόρευσε τη χρήση 59 κινεζικών εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα.

Συμβάσεις ακυρώθηκαν, προϊόντα απαγορεύθηκαν και «πάγωσαν» επενδύσεις. Η ByteDance ίσως υποχρεωθεί να πωλήσει την TikTok, εάν και οι ΗΠΑ ακολουθήσουν την Ινδία και απαγορεύσουν τις κινεζικές εφαρμογές. Κατά τους αναλυτές, η TikTok αποτιμάται σε τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια. Η Huawei θα απολέσει δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα λόγω απαγορεύσεων για προμήθεια εξοπλισμού δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς σε ΗΠΑ και Βρετανία. Η Alibaba περικόπτει το προσωπικό της στη θυγατρική της στην Ινδία UC Web, διότι η εν λόγω μηχανή αναζήτησης, η οποία ήταν δημοφιλής, απαγορεύθηκε. Πάντως, όπως εν κατακλείδι επισημαίνουν αναλυτές, κλάδοι λιγότερο ευαίσθητοι με γνώμονα την εθνική ασφάλεια, όπως είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, παραμένουν ένα ανοιχτό πεδίο δράσης για Κινέζους παίκτες. Συγκεκριμένα, ο κολοσσός της Tencent Holdings είδε ότι απαγορεύθηκαν εφαρμογές του στην Ινδία, αλλά όχι αγαπητά παιχνίδια όπως το PlayerUnknown’s Battlegrounds, ενώ προσφάτως εγκαινίασε ένα νέο στούντιο δημιουργίας παιχνιδιών στην Καλιφόρνια και σχεδιάζει και άλλα αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή