ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παράδοξο της παράλληλης κίνησης μετοχών – ομολόγων

Το παράδοξο της παράλληλης κίνησης μετοχών – ομολόγων

Η Federal Reserve έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να επανορθώσει τα οικονομικά δεινά, γι’ αυτό και έχει διατηρήσει τα επιτόκια του δολαρίου σε μηδενικά επίπεδα και έχει βοηθήσει να επιστρέψουν οι αμερικανικές μετοχές στα προ πανδημίας επίπεδα. Παράλληλα όμως έχει αλλοιώσει τη δυναμική σχέση ανάμεσα στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και στις ριψοκίνδυνες μετοχές.

Μία από τις στρεβλώσεις της αγοράς που θα απασχολήσουν τα στελέχη της στη συνεδρίασή της, θα είναι αυτή η παράλληλη κίνηση μετοχών και ομολόγων. Δεν πρόκειται πάντως να ανακαλέσουν τα έκτακτα μέτρα που έχουν υιοθετήσει έως τώρα.

Προσφάτως σημείωσαν άνοδο τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, που συνήθως ενισχύονται όταν οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια σε καιρούς αβεβαιότητας. Δεν συνάδει με την υπεραισιοδοξία που επικρατεί στη Wall Street και με την εκτίναξη του δείκτη S&P 500 που την περασμένη εβδομάδα κινήθηκε σε επίπεδα κοντά στο προ της πανδημίας ιστορικό ρεκόρ του Φεβρουαρίου. Ο εν λόγω δείκτης και τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου υπό κανονικές συνθήκες κινούνται αντιστρόφως. Οταν οι μετοχές σημειώνουν άνοδο σε περιόδους εμπιστοσύνης, όταν οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο δηλαδή, τότε υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποδόσεις τους που, επίσης, κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές τους.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η παραδοσιακά αντίστροφη σχέση ανάμεσα σε μετοχές και ομόλογα αντανακλά τον βαθμό στον οποίο τα ομόλογα συνιστούν μια μορφή ασφάλισης έναντι του κινδύνου μαζικών πωλήσεων των μετοχών, όπως συνέβη κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008.

Η σχέση αυτή έχει διαρραγεί επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στα μέσα Ιουνίου, για παράδειγμα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν κατά πάνω από 20 μονάδες βάσης, ενώ ο S&P 500 σημείωνε άνοδο περίπου 5%.

Σύμφωνα με τον Γκενάντι Γκόλντμπεργκ, στρατηγικό αναλυτή της TD Securities στη Νέα Υόρκη, η ανατροπή στη σχέση αυτή ανάμεσα σε μετοχές και ομόλογα οφείλεται στα μέτρα στήριξης που υιοθέτησε το Κογκρέσο και στην ποσοτική χαλάρωση που εφήρμοσε η Federal Reserve. «H Fed και η κυβέρνηση έχουν δεσμευθεί να παρέχουν στήριξη στην οικονομία και αυτό έχει δώσει ώθηση στις ριψοκίνδυνες επενδύσεις», σχολιάζει ο Γκόλντμπεργκ και προσθέτει ότι παράλληλα η Fed σχεδιάζει να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να λειτουργήσει η στήριξη στην οικονομία.

Η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια του δολαρίου σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα από τον Μάρτιο, ενώ εφήρμοσε ένα πρόγραμμα δανεισμού και ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα αγορών ομολόγων για να διασφαλίσει τη ρευστότητα στην οικονομία και να σταθεροποιήσει τις αγορές. Οπως τονίζει ο Μπεν Τζέφρι, αναλυτής της ΒΜΟ Capital Markets, «το γεγονός ότι η Fed μπόρεσε να αγοράσει τόσο πολλά ομόλογα και να δεσμευθεί πως θα διατηρήσει τα επιτόκια τόσο χαμηλά προφανώς θα στηρίξει τις μετοχές».

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed συνεδριάζει σήμερα και αύριο και δεν αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις. Ενδέχεται, πάντως, να προλειάνει το έδαφος για κάποιες κινήσεις της τον Σεπτέμβριο ή το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Δεδομένου ότι τα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ αρνούνται να οδηγήσουν τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος, εξετάζουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τις αποδόσεις των ομολόγων και να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε άκρως χαμηλά επίπεδα, ώστε να τονώσουν τις δαπάνες και την οικονομία.