Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε η τιμή του χρυσού, όταν έπειτα από ένα ακόμη άλμα κατά 2,2% στη χθεσινή συνεδρίαση έφτασε στα 1.944,71 δολάρια η ουγγιά. Καθώς οι προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας δείχνουν όλο και πιο θαμπές μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει την υπερδύναμη, το λαμπερότερο από τα ασφαλή καταφύγια προσελκύει έντονα το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Μιλώντας στους Financial Times, o Ρόμπερτ Ρένι, αναλυτής αγορών στη Westpac (πρώην Royal Bank of Scotland που μετονομάστηκε προσφάτως), επισήμανε πως «ο χρυσός είναι το κατ’ εξοχήν περιουσιακό στοιχείο που πραγματικά αντανακλά τους αυξημένους κινδύνους από τις γεωπολιτικές εντάσεις».
Εκτιμήσεις
Στις συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών ο χρυσός σημειώνει το ένα άλμα μετά το άλλο και από την αρχή του έτους η τιμή του έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 25%. Οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς πιθανολογούν πως θα φτάσει σύντομα στα 2.000 δολάρια η ουγγιά. Την ίδια στιγμή, όμως, μερίδα αναλυτών δεν αποκλείει την εκτόξευσή του στα 2.500 δολάρια η ουγγιά, στην περίπτωση που η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα μειώσει τα επιτόκια του δολαρίου σε επίπεδα κάτω του μηδενός.
«Εκτιμάμε πως με την κεκτημένη ταχύτητα που έχει αυτή τη στιγμή, μέσα στους επόμενους μήνες θα περάσει το όριο των 2.000 δολαρίων η ουγγιά», τόνισε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο Βίβεκ Νταρ, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. Προσέθεσε ότι το ερώτημα πλέον είναι πόσο θα ανατιμηθεί πέραν αυτού του επιπέδου. Την ανησυχία που εξωθεί τους επενδυτές στον χρυσό τροφοδοτούν κυρίως τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ που έχουν πλέον υπερβεί τις 60.000 την ημέρα.
Αναστολή δραστηριότητας
Τελευταία αναγκάζονται να αναστείλουν εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, μεταξύ των οποίων και η πλούσια Καλιφόρνια, επαναφέροντας, έτσι, τα συνεπακόλουθα της πανδημίας στην οικονομία. Και μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι προτάσεις των Ρεπουμπλικανών που ενδεχομένως να καθυστερήσουν ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Μιλώντας στους Financial Times, o Τζιμ Ρέιντ, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, σχολίασε την πορεία του χρυσού μέσα στην τελευταία εβδομάδα, τονίζοντας ότι «μας έδωσε μια ιδέα περί του πόσο δύσκολη θα είναι η ζωή τον επόμενο χειμώνα χωρίς το εμβόλιο».
Στο μεταξύ, η απαισιοδοξία για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνδυάζεται με την όξυνση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, οδηγώντας παράλληλα το δολάριο σε υποχώρηση έναντι των περισσότερων μεγάλων νομισμάτων. Ο ίδιος αναλυτής διερωτάται, έτσι, «όταν κανείς έχει αρνητική στάση προς το δολάριο, τότε προς πιο πράγμα μπορεί να έχει θετική στάση;». Ο δείκτης ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού μεγάλων νομισμάτων υποχώρησε χθες κατά 0,5% στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει από τον Ιούνιο του 2018.
Ενταση
Αναλυτές όπως ο Κι Γκάο της Scotiabank αποδίδουν τις πιέσεις που υφίσταται το αμερικανικό νόμισμα στην κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
Ο ίδιος προβλέπει πως τις επόμενες εβδομάδες το αμερικανικό νόμισμα θα υποχωρήσει περαιτέρω.
Η υποχώρησή του προηγείται της συνεδρίασης που έχει αύριο η Federal Reserve, με τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές να προεξοφλούν πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει και πάλι τα επιτόκια του δολαρίου αμετάβλητα σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.
Σημειωτέον ότι η πορεία του χρυσού είναι συνήθως αντίστροφη με εκείνη των επιτοκίων του δολαρίου.