Ισχυρή ανατίμηση του ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας

Ισχυρή ανατίμηση του ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς ιστορικό χαμηλό ρεκόρ έναντι του ευρώ οδεύει η τουρκική λίρα, καθώς εντείνεται η ανησυχία των επενδυτών για τη νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή επικρατεί αισιοδοξία μεταξύ επενδυτών όσον αφορά το σχέδιο της Ε.Ε. για κοινή έκδοση ομολόγων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Με την ανατίμηση που έχει σημειώσει τις τελευταίες ημέρες, μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης, το ευρώ ισούται με 8,17 τουρκικές λίρες, με την ισοτιμία να πλησιάζει το ιστορικό χαμηλό που σημείωσε το τουρκικό νόμισμα το καλοκαίρι του 2018, όταν η Τουρκία βυθιζόταν σε νομισματική κρίση.

Η νέα υποχώρηση της λίρας αντανακλά τις πιέσεις που εξακολουθεί να υφίσταται το τουρκικό νόμισμα παρά τις επιθετικές προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας, τις παρεμβάσεις της στην αγορά συναλλάγματος αλλά και τις ανορθόδοξες μεθόδους της τουρκικής κυβέρνησης. «Η εμπιστοσύνη στο τουρκικό νόμισμα παραμένει αναιμική», σχολιάζει μιλώντας στους Financial Times ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στη Rabobank. Ξένα επενδυτικά ταμεία και εγχώριοι επενδυτές ανησυχούν για το κατά πόσον η Τράπεζα της Τουρκίας έχει τη δυνατότητα να ανακόψει τον πληθωρισμό χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια.

Και ο λόγος αυτής της προβληματικής είναι ότι η κεντρική τράπεζα υφίσταται εντονότατες πιέσεις από τον Τούρκο πρόεδρο, που έχει δηλώσει εχθρός των υψηλών επιτοκίων. Ζητούμενο των πιέσεων, να παραμείνει χαμηλό το κόστος του δανεισμού ώστε να διασφαλίζεται η ανάπτυξη της οικονομίας και μαζί με αυτήν και η δημοφιλία του Τούρκου προέδρου.

Η Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε την περασμένη εβδομάδα αμετάβλητα τα επιτόκια της τουρκικής λίρας στο 8,25%, μολονότι ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα έχει πάρει και πάλι την ανιούσα και τον περασμένο μήνα έφτασε στο 12,6%.

Από τον Ιούλιο του περασμένου έτους έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 15,75 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ ο επίσημος στόχος για τον πληθωρισμό στο σύνολο του έτους είναι 7,4%. Οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι ο στόχος δεν πρόκειται να επιτευχθεί, ενώ εκτιμούν πως η Τράπεζα της Τουρκίας θα αναγκαστεί να αυξήσει το κόστος του δανεισμού αργότερα κατά το τρέχον έτος. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Μάτις, η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο του ευρώ, που ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες και έναντι του δολαρίου. Ο ίδιος υπογραμμίζει, πάντως, ότι «τα συνήθη προβλήματα» της τουρκικής οικονομίας, δηλαδή η ανησυχία των επενδυτών για τα χαμηλά επιτόκια, τον υψηλό πληθωρισμό και το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, είναι αυτά που ασκούν πιέσεις στην τουρκική λίρα εδώ και πολλούς μήνες.

Οι πιέσεις γίνονται λιγότερο αισθητές στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου, καθώς οι τουρκικές αρχές πωλούν διαρκώς δολάρια και έχουν κατορθώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να διατηρήσουν την ισοτιμία στο ένα δολάριο προς 6,85 λίρες. Τη Δευτέρα, πάντως, η ισοτιμία μεταβλήθηκε απότομα στο ένα δολάριο προς 6,94 λίρες. Αναλυτές της τράπεζας MUFG πιθανολογούν περαιτέρω υποχώρηση της τουρκικής λίρας το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με το δολάριο να ισοδυναμεί με 7,05 τουρκικές λίρες στα τέλη του έτους.

Οπως αναφέρουν, «η χρονική στιγμή που η κεντρική τράπεζα θα εξετάσει μια αύξηση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από το πόσο θα είναι διατεθειμένη να σπαταλάει τα διαθέσιμά της για να διατηρεί τη λίρα σταθερή προς το δολάριο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT