Σύγκρουση στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο στήριξης

Σύγκρουση στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο στήριξης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μετωπική σύγκρουση οδεύουν τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου καθώς παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας. Τη σύγκρουση προοιωνίζεται η πρόταση που παρουσίασαν χθες οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας, καθώς προβλέπει ένα πακέτο μόλις 1 τρισ. δολαρίων έναντι των 3 τρισ. που ζητούν οι Δημοκρατικοί.

Το διακύβευμα των διαβουλεύσεων που αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους, είναι η παράταση του επιδόματος ανεργίας στα εκατομμύρια των Αμερικανών που έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας. Στην πρόταση των Ρεπουμπλικανών εγκρίνεται μεν η παράταση αλλά με το ύψος του επιδόματος μειωμένο κατά τα 2/3 στο ευτελές ποσό των μόλις 200 δολαρίων την εβδομάδα. Οι Δημοκρατικοί ζητούν αντιθέτως να παραταθεί η χορήγηση του επιδόματος με το ποσό στα 600 δολάρια όπως ήταν έως τώρα, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί επικαλούνται πάγιο επιχείρημά τους ότι το υψηλό επίδομα ανεργίας αποθαρρύνει τους ανέργους από την αναζήτηση εργασίας.

Την ίδια στιγμή, οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, που έχουν ήδη ψηφίσει εδώ και δύο μήνες υπέρ της στήριξης της αμερικανικής οικονομίας με μέτρα ύψους 3 τρισ. δολαρίων, υπογραμμίζουν πως οι προτάσεις των Ρεπουμπλικανών απέχουν πολύ από αυτό που έχει ανάγκη η οικονομία της υπερδύναμης. Επικαλούνται μάλιστα το νέο πλήγμα που δέχεται η αμερικανική οικονομία από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς πολλές πολιτείες αναγκάζονται να αναστείλουν και πάλι την οικονομική δραστηριότητα με όσα αυτό συνεπάγεται.

«Η πρόταση των Ρεπουμπλικανών είναι γροθιά στο στομάχι και χαστούκι στο πρόσωπο των 30 εκατομμυρίων Αμερικανών που έχουν ανάγκη τα επιδόματα ανεργίας», σχολίασε σχετικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρον Βάιντεν, επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας. Σημειωτέον, πάντως, πως εκτός από το επίδομα ανεργίας, η πρόταση των Ρεπουμπλικανών προβλέπει έναν δεύτερο γύρο επιταγών ύψους 1.200 δολαρίων που θα δοθεί σε σχεδόν όλους τους ενήλικους Αμερικανούς. Εχει προηγηθεί ο πρώτος γύρος αντίστοιχων επιταγών που εστάλησαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Αμερικανών τον Απρίλιο.

Προβλέπει επίσης πρόσθετη χρηματοδότηση για μια σειρά δανείων που θα δοθούν σε πληγείσες μικρές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμία πρόβλεψη για τις πολιτειακές και τοπικές αρχές που έχουν μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Η πρόταση των Δημοκρατικών αντιθέτως προβλέπει 900 δισ. δολάρια για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές δεν θεωρούν πιθανό να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στα δύο κόμματα του Κογκρέσου πριν από τις αρχές Αυγούστου στην καλύτερη περίπτωση. Τα τεκταινόμενα στο αμερικανικό Κογκρέσο βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των οικονομικών αναλυτών αλλά και της Federal Reserve που ανησυχεί για τον αντίκτυπο ενός αδιεξόδου στην οικονομική ανάκαμψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή