Πρωτόγνωρη ύφεση 34% στις ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο

Πρωτόγνωρη ύφεση 34% στις ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ αναμένονται οι αποφάσεις και οι εκτιμήσεις της Fed, η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας διαγράφεται δυσοίωνη. Γι’ αυτό και η Fed αποφάσισε να παρατείνει έως και την 31η Δεκεμβρίου το πρόγραμμα δανείων εκτάκτου ανάγκης που έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η αμερικανική οικονομία διολίσθησε σε βαθιά ύφεση 34% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα τελευταία στοιχεία διαμορφώνουν μια εικόνα στασιμότητας και διακοπής της ανάκαμψης που άρχισε τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν σημειώθηκε και το πρώτο κύμα προσλήψεων. Τα επίσημα στοιχεία φέρουν την ανεργία στις ΗΠΑ να μειώνεται τον Ιούνιο στο 11,1%, από το 14,7% του Απριλίου. Σύμφωνα, όμως, με στοιχεία της Fed του Ντάλας και της Fed του Σεντ Λιούις, έκτοτε έχει μειωθεί η απασχόληση. Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν και πάλι για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο.

Σχολιάζοντας ο Κρίσνα Γκούχα, αντιπρόεδρος της Evercore ISI, επισήμανε πως τα στελέχη της Fed «εξέφραζαν από την αρχή φόβους πως μια εσπευσμένη επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα θα προκαλούσε νέο κύμα της πανδημίας που θα ανέκοπτε την ανάκαμψη». Οπως τονίζει ο ίδιος, τώρα που η πανδημία επέστρεψε πλήρως, η Fed «προσπαθεί να αποτιμήσει κατά πόσον πρόκειται για βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη υποχώρηση και τι συνεπάγεται για την πολιτική της».

Ο προβληματισμός είναι έντονος, καθώς από τον Μάρτιο έχουν τεθεί σε εφαρμογή πάνω από 10 προγράμματα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, που έχει βυθιστεί σε μια πρωτοφανή σε καιρό ειρήνης ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή