Μαζικές πωλήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Μαζικές πωλήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εξαιτίας ανησυχιών για την ισχύ της γερμανικής οικονομίας, των προοπτικών των ευρωπαϊκών ομίλων, καθώς και της πιθανότητας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αναβάλει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 2,16% στα χαμηλότερά του επίπεδα σε διάστημα ενός μηνός. Πιο περιορισμένη κάμψη είχαν πριν από το κλείσιμο χθες στην αμερικανική αγορά οι Dow Jones και S&P 500 κατά 0,79% και 0,38%, αντιστοίχως. Οι δείκτες είχαν ελαττώσει τις απώλειές τους ενόψει των αποτελεσμάτων των τεσσάρων κολοσσών της τεχνολογίας, Apple, Amazon, Alphabet / Google και Facebook, που αναμένονταν μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Οι θετικές εκτιμήσεις των επενδυτών για τους ομίλους αντιστάθμισαν τις ανησυχίες τους για το ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι δέσμια της πανδημίας.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 3,45% εξαιτίας του ότι η γερμανική οικονομία είχε τη χειρότερη επίδοση στη σύγχρονη ιστορία με συρρίκνωση 10,1% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και λόγω του ότι η Volkswagen είχε λειτουργικές ζημίες το δεύτερο εξάμηνο.

Στο Παρίσι, ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη χθεσινή του συνεδρίαση στο – 2,13%, στο – 2,31% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, στο – 3,28% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και στο – 2,91% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Οι δείκτες που επηρεάζονται από την οικονομική ανάπτυξη, όπως των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των ενεργειακών ομίλων, υποχώρησαν δραστικά από 3,5% έως και 4,3%.

«Η πρωτόγνωρη μείωση του ΑΕΠ της Γερμανίας αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου πιθανώς η συρρίκνωση της παραγωγής να είναι μεγαλύτερη», παρατηρεί ο αναλυτής αγορών της Oanda, Εντουαρντ Μόγια.

Περίπου 40% των ομίλων που συναπαρτίζουν τον STOXX 600, έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, εκ των οποίων το 64% υπερβαίνει τις προσδοκίες για πολύ χαμηλά κέρδη λόγω πανδημίας, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Refinitiv. Tέλος, στις περισσότερες αγορές του κόσμου σημειώθηκαν απώλειες, αφότου έγινε γνωστό σχόλιο του κ. Tραμπ στο Twitter, που αναφέρεται σε πιθανή αναβολή των εκλογών, έως ότου οι άνθρωποι να μπορούν με ασφάλεια να ψηφίσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή