Βραδεία θα είναι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Βραδεία θα είναι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H οικονομία της Ζώνης του Ευρώ ενδέχεται να συρρικνωθεί ακόμη και 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2001 με καλύτερη πρόβλεψη για οριακή επέκταση κατά 0,1%. Αυτές είναι οι προβλέψεις που δίνει το νέο μακροοικονομικό μοντέλο που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο μοντέλο βλέπει την οικονομία των «12» να επεκτείνεται κατά 0,1%-0,4% στο πρώτο φετινό τρίμηνο. «Αυτό σημαίνει ότι η βάση της τρέχουσας επιβράδυνσης τοποθετείται στο τελευταίο τρίμηνο του 2001, αλλά και ότι η δραστηριότητα θα έχει περιορισμένη επιτάχυνση στην αρχή της φετινής χρονιάς», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εξαμηνιαίες προβλέψεις που είχε δώσει στη δημοσιότητα το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης τοποθετούσαν τη συρρίκνωση του τετάρτου τριμήνου στο 0,2% και την επέκταση του πρώτου τριμήνου στο 0,3%.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγησε ότι οι προβλέψεις που ανακοίνωσε χθες είναι συμπληρωματικές και βασίζονται σε ένα μοντέλο που χρησιμοποιεί τόσο δείκτες της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας όσο και τα συμπεράσματα δημοσκοπήσεων και άλλες χρηματοοικονομικές μεταβλητές. Μάλιστα, περιλαμβάνονται δείκτες όχι μόνο από τη Ζώνη του Ευρώ αλλά και τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την αλληλεξάρτηση των οικονομικών σε παγκόσμια κλίμακα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Ζώνη του Ευρώ, η ιδιωτική κατανάλωση στη Ζώνη του Ευρώ όπως αποτυπώνεται από δημοσκοπήσεις σε επιχειρήσεις του λιανικού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT