Συρρίκνωση-ρεκόρ για την οικονομία της Ευρωζώνης κατά το δεύτερο τρίμηνο

Συρρίκνωση-ρεκόρ για την οικονομία της Ευρωζώνης κατά το δεύτερο τρίμηνο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρίκνωσή – ρεκόρ σημείωσε η οικονομία της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, τη μεγαλύτερη της ιστορίας της, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ παράλληλα αυξήθηκε απρόσμενα ελαφρά ο πληθωρισμός τον Ιούλιο. Η ιστορική αυτή «βουτιά» είναι η μεγαλύτερη που σημειώνει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης από το 1995, όταν και άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία, και συνέπεσε με τα πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα που έφερε η πανδημία του νέου κορωνοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία άρχισαν σταδιακά να χαλαρώνουν από τον Μάιο.

Η συρρίκνωση ήταν λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς για μία πτώση της τάξεως του 12% και ήρθε να «κολλήσει» στη μείωση του ΑΕΠ κατά 3,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Μολαταύτα, η Eurostat ανέφερε ότι οι προσωρινές εκτιμήσεις βασίζονται σε πηγές στοιχείων που δεν είναι πλήρεις και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεώρηση, με την επόμενη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δεύτερο τριμήνου να αναμένεται στις 14 Αυγούστου.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 15% μετά από τη μείωσή του κατά 3,1% στο πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται επίσης για τη με διαφορά μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από το 1995. Από τις χώρες, για τις οποίες είναι διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία (η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές) για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Ισπανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο (-18,5%), ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (-14,1%), τη Γαλλία (-13,8%), ενώ η Λιθουανία κατέγραψε τη μικρότερη πτώση (-5,1%).

Ο πληθωρισμός συνέχισε αντίθετα την ανοδική του τάση, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για επιβράδυνσή του, στηρίζοντας την προσδοκία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι πιθανότατα δεν θα εισέλθει σε αρνητικό έδαφος. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από 0,3% τον Ιούνιο και 0,1% τον Μάιο. Επιτάχυνση σημείωσε και ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 1,3% από 1,1% τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή