Ξένοι επενδυτές παίρνουν δάνεια από τη Fed διά της πλαγίας οδού

Ξένοι επενδυτές παίρνουν δάνεια από τη Fed διά της πλαγίας οδού

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία που επενδύει σε ομόλογα, η Pacific Investment Management Company (PIMCO) διαχειρίζεται ένα hedge fund που έχει φορολογική έδρα στις Νήσους Κέιμαν. Εχει δηλαδή έδρα έναν γνωστό φορολογικό παράδεισο όπου καταφεύγουν πολλές εταιρείες για να αποφύγουν να καταβάλουν φόρους στο αμερικανικό κράτος. Οταν, όμως, είδε να αναδύεται μια ευκαιρία κέρδους μέσα από τις στάχτες της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε στην Αμερική η πανδημία του κορωνοϊού, η γεωγραφική θέση της φορολογικής της έδρας δεν την εμπόδισε να αρπάξει την ευκαιρία.

Οπως αποκαλύπτει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times, το πλούσιο fund εκμεταλλεύθηκε ένα από τα έκτακτα μέτρα που υιοθέτησε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ για να διασφαλίσει επάρκεια πιστώσεων στην οικονομία. Τον Ιούνιο η Federal Reserve επανέφερε ένα πρόγραμμα δανεισμού έκτακτης ανάγκης,  μια ανανεωμένη εκδοχή εκείνου που στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης είχαν εκμεταλλευτεί ευέλικτοι επενδυτές και είχαν αντλήσει δυσθεώρητες αποδόσεις. 

Κανόνες

Η σύγχρονη εκδοχή του προγράμματος υποστηρίζεται οικονομικά από χρηματοδότηση του Κογκρέσου αλλά οι κανόνες για το ποιες επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες για δανεισμό καθορίζουν απερίφραστα ότι το πρόγραμμα απευθύνεται μόνον σε αμερικανικές επιχειρήσεις.

Για την Pimco, όμως, ο ελιγμός ήταν εύκολος. Το εν λόγω υπεράκτιο fund αποτελεί επένδυση άλλης εταιρείας που έχει καταγραφεί στο Ντελαγουεάρ και συνδέεται έτσι με την ευρύτερη επιχείρηση που έχει έδρα στην Καλιφόρνια. Η εταιρεία αυτή, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι διαχειριστές επενδύσεων για συναλλαγές, υποστηρίζεται από αμερικανικές εταιρείες συνδεδεμένες με το hedge fund της Pimco. Ο ελιγμός ήταν εύκολος.

Το εν λόγω fund πήρε έτσι δάνειο ύψους 13,1 εκατ. δολαρίων από το πρόγραμμα της Fed, χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο μια δέσμη ομολόγων. Το αποτέλεσμα είναι βέβαια ότι οι επενδυτές του hedge fund της Pimco τελικά θα αντλήσουν κέρδη από όλη αυτήν τη συναλλαγή.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Πολλοί ξένοι επενδυτές έχουν τοποθετήσει χρήματα σε funds που έχουν έδρα στις ΗΠΑ και παίρνουν δάνεια από το πρόγραμμα της Fed. Οπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, το γεγονός ότι βρίσκουν τρόπους να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα που προορίζεται αυστηρά για δανεισμό αμερικανικών επιχειρήσεων προδίδει ότι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα επιδιώκουν  να αντλούν κέρδη από τα προγράμματα διάσωσης που έχει υιοθετήσει η Fed, ακόμη κι αν αυτό προϋποθέτει ότι θα ελιχθούν για να παρακάμψουν τους όρους και τους περιορισμούς που έχει θέσει το Κογκρέσο.

Επάρκεια

Το εν λόγω πρόγραμμα της Fed στόχευε προφανώς στο να διασφαλίσει επάρκεια πιστώσεων στην οικονομία. Εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα από όλον τον  κόσμο βρήκαν, όμως, την ευκαιρία να κερδίσουν από μια πρωτοβουλία της ομοσπονδιακής τράπεζας που χρηματοδοτήθηκε από χρήματα των φορολογουμένων. Οι παρενέργειες αυτού του είδους ίσως αναγκάσουν τις Αρχές να διερευνήσουν τις πρωτοβουλίες της Fed για τη στήριξη της οικονομίας. Πρωτοβουλίες που ήδη έχουν προβληματίσει μέλη του Κογκρέσου σχετικά με το ποιοι επωφελούνται από αυτές και υπό ποίους όρους.

Τα προγράμματα δανεισμού «παρασύρουν τη Fed στους πολιτικούς διαξιφισμούς» σχολίασε μιλώντας στους ΝΥΤ ο Μαρκ Σπίντελ, στέλεχος της Potomac River Capital, που σημειωτέον είναι και ο συγγραφέας βιβλίου με θέμα την πολιτική της Fed. Οπως τονίζει, ο ίδιος, «η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θεωρείται κάτι σαν ο έντιμος χρηματιστής στη γειτονιά μας» αλλά όπως προσθέτει χαρακτηριστικά «το να είσαι έντιμος σήμερα, δεν εγγυάται πως δεν θα σου τεθούν ερωτήματα στην πορεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή