Λειτουργούν περισσότερα από 10.000 παγκοσμίως και διαχειρίζονται δισ.

Λειτουργούν περισσότερα από 10.000 παγκοσμίως και διαχειρίζονται δισ.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες σε δημοσίευμά του το Bloomberg ανέφερε ότι λόγω της πανδημίας ολοένα και περισσότεροι βαθύπλουτοι συγκροτούν εσπευσμένα τα λεγόμενα «Οικογενειακά Γραφεία /  Family Offices» για τη συνολική διαχείριση της περιουσίας τους και επιλέγουν τη Σιγκαπούρη ως βάση χάρις στα δελεαστικές παροχές της, φορολογικές και άλλες.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης και τον αναπληρωτή διευθυντή της, Σπένσερ Χσου, ο οποίος επισημαίνει τα εξής: «Φαίνεται πως η πανδημία λειτούργησε ως υπόμνηση του εφήμερου της ύπαρξης, παρακινώντας πολλές οικογένειες να εφαρμόσουν σχέδια, τα οποία ίσως προηγουμένως είχαν αφήσει κατά μέρος». Εξαιτίας των ευνοϊκών συνθηκών τα «Οικογενειακά Γραφεία» πενταπλασιάστηκαν στη Σιγκαπούρη από το 2017 έως το 2019, εξυπηρετώντας όσους έχουν τουλάχιστον 145 εκατομμύρια δολάρια να διαχειριστούν και να επενδύσουν.

Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Εντουάρντο Σαβερίν, συνιδρυτής της εταιρείας Facebook και ο Τζέιμς Ντάισον, που σχεδιάζει και πουλάει ηλεκτρικές σκούπες. Συνολικά, όπως αναφέρει η εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων ΕΥ, τα «Οικογενειακά Γραφεία» γνώρισαν μεγάλη άνθηση τα τελευταία είκοσι χρόνια, διότι η ανάπτυξη των ομίλων υψηλής τεχνολογίας, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και εκμετάλλευσης ακινήτων γέννησε πλούτο και δισεκατομμυριούχους. Παγκοσμίως, λειτουργούν περισσότερα από 10.000 «Οικογενειακά Γραφεία» για αντίστοιχες οικογένειες, όπως του πρώην επικεφαλής της Google Ερικ Σμιτ και του μεγιστάνα των ΜΜΕ Τζέιμς Μέρντοχ.

Αν και ο όρος «Οικογενειακά Γραφεία» είναι πολύ νεότερος, οι δομές αυτές στον αγγλοσαξονικό κόσμο είναι γνωστές από τον 19ο αιώνα τουλάχιστον, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια γνωρίζουν άνθηση στην Ευρώπη και στη Νοτιοανατολική Ασία. Οπως είχαν επισημάνει σε μία στιχομυθία τους οι Αμερικανοί συγγραφείς Φράνσις Σκοτ Φιτζέρλαντ και Ερνεστ Χέμινγουεϊ, «οι πάρα πολύ πλούσιοι διαφέρουν πολύ από εσένα κι από εμένα, διότι έχουν πάμπολλα χρήματα». Οπότε το ζητούμενο είναι τι θα τα κάνουν. Το όλο εγχείρημα, λοιπόν, του «Γραφείου» είχε ξεκινήσει ως κάτι μικρό, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η KPMG, διαθέτοντας ως προσωπικό έναν λογιστή, έναν δικηγόρο ή ένα μέλος της οικογένειας, που είχε εντεταλμένη υπηρεσία. Αλλά σήμερα πλέον λειτουργεί ως ένας κόμβος πολυπρόσωπος με εσωτερικούς και εξωτερικούς συμβούλους για την αντιμετώπιση ποικίλων θεμάτων.

Ορισμένα «Οικογενειακά Γραφεία» εξυπηρετούν αποκλειστικά μία οικογένεια με πλούτο τουλάχιστον 1 δισ. δολ. και άλλα πολλές, χωρίς κάποια σύνδεση μεταξύ τους – τα τελευταία απευθύνονται σε ανθρώπους των οποίων η περιουσία εκκινεί από 30 εκατ. δολ. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία για τις ΗΠΑ, εκεί εντοπίζονται από 6.000 έως 7.000 «Οικογενειακά Γραφεία», πράγμα αναμενόμενο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 25% των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στη γη ζουν στο έδαφός τους. Σχεδόν το 6% των δομών αυτών διαχειρίζεται άνω των 5 δισ. δολ., ενώ σχεδόν το ένα τρίτο περί τα 500 εκατ. δολ. ή λιγότερο, βάσει εκτιμήσεων της εταιρείας συμβούλων Agreus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή