Με την άδεια του Ντ. Τραμπ η Microsoft εξαγοράζει την TikTok

Με την άδεια του Ντ. Τραμπ η Microsoft εξαγοράζει την TikTok

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτελώντας στροφή 180 μοιρών, οφειλόμενη σε πολιτική σκοπιμότητα αλλά ίσως και σε άλλους, άγνωστους προς το παρόν, παράγοντες, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι επιτρέπει στη Microsoft να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της εφαρμογής βίντεο TikTok. Εθεσε, ωστόσο, όρο ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός θα κλείσει τη συμφωνία μέσα σε 45 ημέρες.

Η υπό διαπραγμάτευση εξαγορά της επίμαχης εφαρμογής έχει προκαλέσει αντιδράσεις της Ουάσιγκτον, ίσως τις εντονότερες μετά το εμπάργκο κατά του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών, Huawei. Και βέβαια ο λόγος είναι ότι η δημοφιλής μεταξύ της αμερικανικής νεολαίας εφαρμογή βίντεο ανήκει στην κινεζική ByteDance και για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση Τραμπ θέτει θέμα εθνικής ασφάλειας, καθώς η εταιρεία χειρίζεται προσωπικά στοιχεία.

Τεταμένες σχέσεις

Εν ολίγοις, η επίμαχη εξαγορά εμπλέκεται στις τεταμένες σινοαμερικανικές σχέσεις, που διανύουν περίοδο περαιτέρω όξυνσης γύρω όχι μόνον από θέματα εμπορίου, αλλά και από την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς και το ακανθώδες θέμα του κορωνοϊού με αιχμή τους χειρισμούς του Πεκίνου.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που η Microsoft βρίσκεται μαζί με τους υπόλοιπους τεχνολογικούς κολοσσούς στο στόχαστρο σύσσωμου του αμερικανικού πολιτικού συστήματος και κατηγορείται για την υπερβολική δύναμη που έχει συγκεντρώσει στα χέρια της.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση να απαγορεύσει την εξαγορά. Μεσολάβησε, όμως, τηλεφωνική συνδιάλεξη του Αμερικανού προέδρου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, τον Ινδό Σάτια Ναντέλα, ο οποίος με άγνωστα έως τώρα επιχειρήματα φαίνεται να άλλαξε τη γνώμη του Αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα, πάντως, με το Reuters, όπως και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως υπέκυψε σε πιέσεις των πολιτικών του συμβούλων και πολλών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Και αιτία των πιέσεων είναι μάλλον η δημοτικότητα του TikTok στους νέους της Αμερικής, που δεν θα ήταν σκόπιμο να αποξενωθούν από το κυβερνών κόμμα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου και με τη δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ να έχει υποχωρήσει θεαματικά.

Ευκαιρία

Από επιχειρηματικής απόψεως, η εξαγορά της TikTok, που έχει 100 εκατομμύρια χρήστες εντός των ΗΠΑ, θα δώσει στη Microsoft μια σπάνια ευκαιρία να εξελιχθεί σε μείζονα ανταγωνίστρια των πιο δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Snap.

Στο μεταξύ, οι σχετικές δια-πραγματεύσεις ανάμεσα στη Microsoft και στην κινεζική ByteDance θα βρίσκονται, βεβαίως, συνεχώς στο στόχαστρο της πανίσχυρης αμερικανικής επιτροπής ελέγχου των ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ, της CFIUS, που διερευνά διεξοδικά τις προτεινόμενες εξαγορές ή επενδύσεις από ξένους φορείς με κριτήριο το κατά πόσον μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Σημειωτέον ότι η προτεινόμενη εξαγορά προβλέπει πως η Microsoft θα πάρει υπό τον έλεγχό της τις επιχειρήσεις της TikTok όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στον Καναδά, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.

Δεν έχει γίνει, πάντως, γνωστό το τίμημα που προτίθεται να καταβάλει, αν και σύμφωνα με το Reuters, η ByteDance το αποτιμά σε τουλάχιστον 50 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή