Στη δίνη του κυκλώνα ο επικεφαλήςτης «Arthur Andersen»…

Στη δίνη του κυκλώνα ο επικεφαλήςτης «Arthur Andersen»…

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως άνθρωπος με ευθυκρισία και ηθική ακεραιότητα χαρακτηρίζεται από όσους τον γνωρίζουν και έχουν συνεργαστεί μαζί του ο Τζότζεφ Μπεραρντίνο. O επικεφαλής της Arthur Andersen, της πανίσχυρης εταιρείας ορκωτών λογιστών και συμβούλων επιχειρήσεων, έχει βρεθεί μέσα στη δίνη, που δημιουργήθηκε με την κατάρρευση της Εnroκαι τους διαπλεκομένους υψηλά ισταμένους παράγοντες της πολιτικής ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και θεωρείται ότι ο ίδιος είτε τον τελευταίο χρόνο ως διευθύνων σύμβουλος είτε στο παρελθόν, υπηρετώντας σε άλλες θέσεις της Arthur Αnderseδεν εμπλέκεται στο θέμα Enron, εν τούτοις θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του.

Βέβαια, ο κ. Μπεραρντίνο δεν είναι άπειρος στις θύελλες. Στο πρόσφατο παρελθόν εκείνος και άλλοι ομόλογοί του από ελεγκτικές εταιρείες είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αρθουρ Λέβιτ. Προ διετίας, συγκεκριμένα, ο κ. Λέβιτ θορυβημένος από μια σειρά σκανδάλων, στην οποία εμπλέκονταν ελεγκτικές εταιρείες, απεπειράθη να περιορίσει τη δράση τους και να τους απαγορεύσει να προσφέρουν και υπηρεσίες συμβούλων? το σκεπτικό του ήταν ότι ο συνδυασμός των υπηρεσιών προκαλούσε σύγκρουση συμφερόντων με όλα τα παρεπόμενα. Ωστόσο, σε εκείνη τη μάχη ο κ. Μπεραρντίνο κατόρθωσε να κάνει τον κ.Λέβιτ να υποχωρήσει των αρχικών σκληροπυρηνικών θέσεών του. Σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Arthur Αnderseθα επιθυμούσε διακαώς να επαναλάβει εκείνη τη «νίκη» του στην περίπτωση του σκανδάλου της Enron? πράγμα δύσκολο, αν σκεφθεί κανείς ότι η εταιρεία του αποκάλυψε ότι έγγραφα σχετιζόμενα με τους ελέγχους στην Εnroκαταστράφηκαν από τους ελεγκτές, ενώ την υπόθεση γνώριζαν από παλιά κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά δεν παρενέβησαν εγκαίρως.

Ολοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο χορός των αποκαλύψεων μόλις τώρα αρχίζει και το μέλλον μπορεί να επιφυλάσσει πάμπολλες εκπλήξεις για πολλούς. Ωστόσο, ο Τζοζεφ Μπεραρντίνο επελέγη να αναλάβει το πηδάλιο της Arthur Αnderseακριβώς επειδή έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται κρίσεις, διατηρώντας, εκ παραλλήλου, αλώβητη την φήμη του. Το σκάνδαλο Enron, πάντως, θα διακυβεύσει τόσο τη σταδιοδρομία του όσο και την ίδια την εταιρεία, αλλά και το ίδιο το επάγγελμα του ορκωτού λογιστή. Στο παρελθόν η Arthur Αnderseείχε τρωθεί σοβαρά από τα κρούσματα με τις εταιρείες-πελάτες Waste Management και Sunbeam, ενώ το 1998 ο κ. Μπεραρντίνο είχε συμμετάσχει στις έρευνες σχετικά με την υπερβολική διόγκωση κερδών μιας άλλης επιχείρησης, της CUC. Πέρυσι τον Ιανουάριο τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος της Arthur Andersen, στην οποία πρωτοεργάστηκε το 1972 αμέσως μετά το πανεπιστήμιο και δεν την εγκατέλειψε ποτέ.

Συχνά ο κ. Μπεραρντίνο ερωτάται γιατί δεν επέλεξε να εμπλουτίσει το βιογραφικό του με την απασχόλησή του και σε άλλες επιχειρήσεις. Κι εκείνος απαντά ότι όντας στην Arthur Αnderseκαι υποδυόμενος πολλούς διαφορετικούς «ρόλους», είναι σαν να εργάστηκε σε ποικίλες εταιρείες. Ούτως ή άλλως και το να ανελιχθεί έως το ύπατο αξίωμα σε έναν κολοσσό με 85.000 προσωπικό και δραστηριότητα σε 84 χώρες απαιτούσε ιδιαίτερες ικανότητες και προσόντα.

Τα ταλέντα του καλλιέργησε στο πανεπιστήμιο, το Fairfield University, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των Ιησουιτών. Οι δάσκαλοί του εκεί του έμαθαν πέρα από οικονομικά, λογιστική και φιλοσοφία και τον τρόπο να κρίνει τις καταστάσεις και τα πράγματα με μάτι καθαρό. Κατά περίεργο τρόπο, δεν τον είλκυε ως αντικείμενο η λογιστική, αλλά υπεχώρησε στις πιέσεις του πατέρα του. Καταλυτική, όμως, αποδείχθηκε η επιρροή, που δέχθηκε από τον προπονητή του μπάσκετ στο πανεπιστήμιο, ο οποίος και τον έπεισε περί της ορθότητας του προσανατολισμού του. O επόμενος άνθρωπος, που επηρέασε την προσωπικότητά του ως επαγγελματία ήταν ένας από τους πρώτους διευθυντές του στην Arthur Andersen. Το δικό του πιστεύω ήταν ότι οι ορκωτοί λογιστές δεν έχουν να κάνουν μόνο με ελέχγους και αριθμούς? η δουλειά τους ισοδυναμεί με μια ηθική στάση ζωής, την οποία πρέπει να υπερασπιστούν, όταν το καλούν οι περιστάσεις. Κι αυτό θα πρέπει να το αποδείξει τώρα ο Τζότζεφ Μερναρντίνο.

Ιδιωτική οργάνωση

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT