Η αύξηση της κατανάλωσης δημιουργεί ελπίδες για ανάκαμψη

Η αύξηση της κατανάλωσης δημιουργεί ελπίδες για ανάκαμψη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου, όταν δηλαδή είχαν επιβληθεί ευρέα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, οι λιανικές πωλήσεις είχαν υποχωρήσει δραματικά κατά 21,2%. Εκτοτε έχουν ανακάμψει, διότι άνοιξαν τα καταστήματα. Σε μηνιαία βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20,3% τον Μάιο και κατά επιπλέον 5,7% τον Ιούνιο, ελαφρώς χαμηλότερα από τη μέση πρόβλεψη του 5,9%. Παρ’ όλα αυτά και έπειτα από την αναθεώρηση των στοιχείων του Μαΐου, οι πωλήσεις ήταν υψηλότερες από το αναμενόμενο. Σε σχέση με το 2019, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,5%, δηλαδή καλύτερα από το -3,2% του Μαΐου και το -19,6% του Απριλίου, αλλά χειρότερα από την ετήσια αύξηση 2,3% του Φεβρουαρίου. Μολονότι τα ποσοστά έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, είναι πολύ νωρίς ώστε να μιλήσει κανείς για πλήρη ανάκαμψη. Αυτό θα συμβεί μόνον όταν οι πωλήσεις παραμείνουν υψηλά σε βάθος αρκετών μηνών και αντισταθμίσουν τις αποδόσεις του Μαρτίου και του Απριλίου.

Μολονότι οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν αισθητά στην Ισπανία (16,5% σε μηνιαία βάση) και στην Ιταλία (12,5%), εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με την περίοδο πριν από την επέλαση του κορωνοϊού και από τα επίπεδα του 2019. Η Ισπανία ιδίως θα συνεχίσει να υποφέρει από την απογοητευτική τουριστική σεζόν εξαιτίας της τρέχουσας έξαρσης των κρουσμάτων. Στη Γαλλία, οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 9,4% και σε ετήσια κατά 4,5%, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τον Φεβρουάριο, διότι ο κόσμος περνούσε περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Αυτή η τάση έγινε πιο ήπια τον Ιούνιο, όταν οι καταναλωτές άρχισαν να επισκέπτονται ξανά τα φυσικά καταστήματα. Τα καταστήματα ρούχων δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα από το lockdown και επηρεάστηκαν έντονα από τη μετανάστευση των καταναλωτών στο Διαδίκτυο. Οσον αφορά τη βενζίνη, αυξήθηκε η κατανάλωση τον Ιούνιο, καθώς οι εργαζόμενοι επέστρεφαν σταδιακά στους χώρους εργασίας τους. Επίσης, ο κόσμος αναμένοντας ότι θα περάσει περισσότερο χρόνο στο σπίτι –για εργασία ή για αναψυχή– εξακολουθεί να επενδύει σε ηλεκτρονικές υποδομές: οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εξοπλισμού αυξήθηκαν περισσότερο, αλλά κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο.

Αναμένουμε πως ο Ιούλιος θα είναι καλός εκτός από δημοφιλείς τουριστικές περιοχές και πως στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια μικρή ανάσα έπειτα από την τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων, η οποία, εκτός από τη βόρεια Ισπανία, παραμένει ήπια. Οσο οι καταναλωτικές δαπάνες συνεχίσουν να αυξάνονται, η ανάπτυξη της παραγωγής θα ανακτήσει επίσης τους ρυθμούς της. Αυτό θα ήταν ένα καλό σημάδι για την ανάκαμψη ολόκληρης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

* Ο κ. Florian Hense είναι οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή