Η Γερμανία έχει περισσότερες τράπεζες από όσες χρειάζεται

Η Γερμανία έχει περισσότερες τράπεζες από όσες χρειάζεται

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικές εβδομάδες φαινόταν πως η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Cerberus Capital Management επρόκειτο να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον γερμανικό τραπεζικό κλάδο, καθώς ασκούσε πιέσεις για παραίτηση δύο υψηλόβαθμων στελεχών της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Γερμανία, της Commerzbank. Ωστόσο, οι πιέσεις δεν διήρκεσαν πολύ. Πλέον, η γερμανική τράπεζα προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο και ενδέχεται να αναστρέψει την πτωτική πορεία του γερμανικού τραπεζικού κλάδου. Η Cerberus είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Commerzbank. Η εταιρεία ασκούσε έντονες πιέσεις για μεγάλες περικοπές στο κόστος και για άλλες επίπονες αλλαγές, ώστε να αυξηθεί η χαμηλή κερδοφορία της τράπεζας. Η ανάγκη για αναδιάρθρωση των γερμανικών τραπεζών έγινε  εντονότερη με την επέλαση της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε αύξηση των κόκκινων δανείων. Την Τετάρτη, τα τριμηνιαία κέρδη που δημοσίευσε η Commerzbank ήταν υψηλότερα σε σχέση με τις προσδοκίες των αναλυτών, ωστόσο η τράπεζα προειδοποίησε πως θα καταγράψει απώλειες μέχρι το τέλος του έτους.

Η Cerverus δεν συνυπάρχει αρμονικά με τον μεγαλύτερο μέτοχο της Commerzbank, δηλαδή τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία έχει το τριπλάσιο μερίδιο μετοχών. Τον Ιούνιο, η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθούσε αμέτοχη όσο η Cerverus ασκούσε πιέσεις για την αποπομπή του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, αμφισβητώντας τις ικανότητές τους μέσω επιστολών στο διοικητικό συμβούλιο. Με αυτό τον τρόπο έστρωσε τον δρόμο για την αλλαγή της διαχείρισης, ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Cerverus.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, το Δ.Σ. της Commerzbank ψήφισε νέο πρόεδρο, τον Χανς-Γιοργκ Φέτερ, για τον οποίο η Cerverus αντιδρούσε, λέγοντας ότι δεν είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτή τη δουλειά». Η ανάδειξη του Φέτερ ως προέδρου, ο οποίος έχει εργαστεί σε κρατικές τράπεζες, είναι πισωγύρισμα για την Cerverus, η οποία προσπαθεί να διασώσει ένα μέρος της μεγάλης επένδυσης που έχει κάνει σε γερμανικές τράπεζες το 2019. Ηταν επίσης μια ανακούφιση για πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι ανησυχούσαν για μαζικές απολύσεις. Παραμένει όμως το ερώτημα του πώς θα μπορέσει η Commerzbank να ανακόψει την πτωτική πορεία του τραπεζικού κλάδου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Αποδυναμωμένη από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, η Commerzbank δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί στη γερμανική τραπεζική αγορά. Επίσης, η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, στην οποία επίσης κατέχει μερίδιο η Cerberus, έχει μείνει πίσω συγκριτικά με τις αμερικανικές ανταγωνιστικές της.

Η Cerverus εξαγόρασε 5% στην Commerzbank και 3% στην Deutsche Bank το 2017, πιστεύοντας ότι έχουν λύσει τα μεγαλύτερα προβλήματά τους και ότι είναι έτοιμες για ανάκαμψη. Εκτοτε όμως οι μετοχές των δύο τραπεζών έχουν χάσει τη μισή τους αξία, μειώνοντας κατά εκατομμύρια ευρώ την επένδυση της Cerverus. Μία προσπάθεια συγχώνευσής τους απέτυχε το 2019. Η Γερμανία έχει περισσότερες τράπεζες από όσες χρειάζεται και ο δανεισμός κυριαρχείται από ημιδημόσιους φορείς αποταμιεύσεων και συνεταιριστικές τράπεζες, που κινούνται με βάση όχι μόνον τα εμπορικά συμφέροντα, αλλά και τις πολιτικές επιταγές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή