Η TikTok, νέα εστία έντασης ΗΠΑ – Κίνας

Η TikTok, νέα εστία έντασης ΗΠΑ – Κίνας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολική επαναφορά στην ατμόσφαιρα του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά της Κίνας λίγο μετά την εκλογή του αποτελούν οι τελευταίες εξελίξεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Μετά μια ανάπαυλα περίπου ενός έτους και την κάπως ανεκτική στάση που τήρησε πέρυσι προς το Πεκίνο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρατεύει ξανά τα όπλα του κατά της δεύτερης οικονομίας του κόσμου. Και για μία ακόμη φορά όλα δείχνουν πως πρόκειται περί αναμέτρησης των δύο υπερδυνάμεων με ζητούμενο την παγκόσμια κυριαρχία στην υψηλή τεχνολογία. Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλείται την ίδια επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε για να αποκόψει τον κινεζικό κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei και την επίσης κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ΖΤΕ από την αμερικανική αγορά. Την ίδια επιχειρηματολογία με την οποία κατόρθωσε να πείσει τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ να αποκλείσουν τους  κινεζικούς κολοσσούς από τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς, τη στρέφει τώρα εναντίον δύο άλλων κινεζικών εταιρειών. Η κατηγορία είναι ότι αποτελούν όχημα, μέσω του οποίου το Πεκίνο να κατασκοπεύει τις αμερικανικές επιχειρήσεις, την υπερδύναμη και τις τηλεπικοινωνίες της και γενικότερα τη Δύση. Οι κινεζικές εταιρείες απειλούν, εν ολίγοις, την εθνική ασφάλεια της υπερδύναμης, καθώς φέρουν ύποπτο και κρυφό λογισμικό που δεν μπορεί να ανιχνευτεί παρά τις σχετικές έρευνες.

Εχουν μεσολαβήσει έρευνες που απέβησαν άκαρπες και δεν μπόρεσαν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον. Το επιχείρημα της απειλής προς την εθνική ασφάλεια έχει, πάντως, αποδειχθεί έως τώρα αποτελεσματικό, καθώς έχει οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό στον αποκλεισμό της Huawei από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς εντός και εκτός Ευρώπης.

Τώρα επιστρατεύεται κατά της WeChat, εφαρμογής κοινωνικών επαφών της κινεζικής εταιρείας Tencent, και της TikTok, εφαρμογής βίντεο της κινεζικής ByteDance. Οι δύο εταιρείες κατηγορούνται από την Ουάσιγκτον ότι προσφέρουν στη διάθεση της κινεζικής ηγεσίας πληροφορίες και δεδομένα Αμερικανών πολιτών. Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, έχουν βοηθήσει το Πεκίνο «να φτιάξει φακέλους προσωπικών δεδομένων που θα χρησιμοποιήσει για εκβιασμούς και για εμπορική κατασκοπεία». Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλείται νόμο του 1977, που τον εξουσιοδοτεί να επιβάλει περιορισμούς σε όποιες εταιρείες κρίνει ότι αποτελούν απειλή για την υπερδύναμη, και καλεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις να διακόψουν κάθε συνεργασία μαζί τους μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Λίγες ώρες προτού δημοσιοποιήσει την εντολή του, είχε εκδώσει συστάσεις προς όσες κινεζικές εταιρείες είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο να βγουν από αυτό, εκτός και αν θέσουν στη διάθεση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών τους λογαριασμούς τους και όσα στοιχεία έχουν οι λογιστές τους. Ωρες νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχε δηλώσει πως η στάση της Ουάσιγκτον προς την TikTok εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκστρατεία κατά όσων τεχνολογικών εταιρειών της Κίνας έχουν συγκεντρώσει προσωπικά δεδομένα. Η εντολή Τραμπ έρχεται σε μια στιγμή που ο αμερικανικός κολοσσός Microsoft σχεδιάζει να εξαγοράσει μία από τις δύο επίμαχες εταιρείες και συγκεκριμένα την TikTok.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή