O κ. Σόλμπες θα πρέπει να αποφασίσει αν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά

O κ. Σόλμπες θα πρέπει να αποφασίσει αν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O εγγυητής του πακέτου οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης της Ζώνης του Ευρώ, Πέδρο Σόλμπες, φαίνεται ότι εδώ και εβδομάδες είναι ανήσυχος για το δίλημμα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, της Γερμανίας.

Ως επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το καθήκον του κ. Σόλμπες είναι να διασφαλίζει την εφαρμογή των όρων δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπαγορεύει το πακέτο οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας των 12 κρατών-μελών της Ζώνης του Ευρώ. Οφείλει να αποφασίσει άμεσα για το πώς θα αντιδράσει εάν η Γερμανία παραβιάσει τους όρους του πακέτου αυτού, αποτυγχάνοντας να συγκρατήσει το κρατικό έλλειμμα του 2002 κάτω από το ανώτατο όριο, που ανέρχεται στο 3% του συνολικού ΑΕΠ. Αν και αυτό το επίμαχο ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα, σίγουρα θα επισκιάσει τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των 12 κρατών-μελών της Ζώνης του Ευρώ, όπως και τη σημερινή συνάντηση των 15 ευρωπαϊκών κρατών που απαρτίζουν το συμβούλιο του ΕCΟFΙΝ.

Στο κόκκινο

Ο κ. Σόλμπες πρέπει να θεωρείται ως ο προστάτης του μηχανισμού ελέγχου της δημοσιονομικής πολιτικής της Ζώνης του Ευρώ. Την τελευταία εβδομάδα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι το έλλειμμ΄a της για το 2001 έφθασε το 2,6% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο κατά 1%, ενώ ήταν μεγαλύτερο κατά 0,1 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο. Βάσει των προαναφερομένων στοιχείων, το έλλειμμα για τον προϋπολογισμό του 2002 φθάνει το 2,6%, αγγίζοντας επικίνδυνα το ανώτατο όριο, του 3%.

H Επιτροπή υποχρεούται να εξετάσει προσεκτικά την οικονομική κατάσταση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να αξιολογήσει εάν ή όχι υπάρχει μια «σημαντική διαφοροποίηση» συγκριτικά με τον μεσοπρόθεσμο στόχο του ισοσκελισμού των προϋπολογισμών τους ή της επίτευξης ενός πλεονάσματος. Οι κανόνες αυτοί εμφανίζουν ορισμένες πολιτικές δυσκολίες για την Επιτροπή, καθότι η θέση της Γερμανίας θα συζητηθεί, επισήμως, στις 30 Ιανουαρίου. Εν τούτοις, από τη μια πλευρά, ο κ. Σόλμπες παραδέχεται το πρόβλημα ελλείμματος που παρουσιάζει η γερμανική οικονομία, από την άλλη, φαίνεται να υποστηρίζει απόλυτα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Χανς Αϊχελ, είχε συνειδητοποιήσει ότι η Γερμανία δεν θα εξισορροπούσε τον προϋπολογισμό της. Παράλληλα, όμως, δεν άφησε να λειτουργήσουν πλήρως οι αυτόματοι μηχανισμοί σταθεροποίησης των μειωμένων κρατικών εσόδων και των αυξημένων κρατικών δαπανών, δεδομένης της τρέχουσας ύφεσης. Οντως, ο κ. Αϊχελ αύξησε τους φόρους καπνού και ασφάλισης προκειμένου να ελέγξει το μέγεθος του ελλείμματος. O κ. Σόλμπες φαίνεται να κατανοεί ότι θα ήταν λάθος της γερμανικής κυβέρνησης εάν αποφάσιζε την απότομη αύξηση των φόρων και τη μείωση των κρατικών δαπανών, σε μια εποχή ύφεσης και ανόδου της ανεργίας. Αλλά, εάν δεν παρέμβει ο κ. Σόλμπες, η Επιτροπή διατρέχει τον κίνδυνο της αποδυνάμωσης του πακέτου σταθερότητας, και δίχως να επιβαρύνεται από την κατηγορία της πολιτικής προκατάληψης. Πέρυσι, επέπληξε την Ιρλανδία, καθώς στην προκειμένη περίπτωση εγκυμονούσε ο κίνδυνος ενός πληθωριστικού πληθωρισμού. Ετσι, η υιοθέτηση μιας διαφορετικής θέσης ως προς τη Γερμανία θα ήταν εις βάρος της Επιτροπής, καθώς θα κατηγορούνταν ότι δεν είναι αυστηρή ως προς τα μεγάλα κράτη-μέλη της E.E., ενώ ασκεί πιέσεις στα μικρά.

Οι επικείμενες εθνικές εκλογές της Γερμανίας έχουν επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Μια προειδοποίηση εκ μέρους της Επιτροπής πιθανώς να εξοργίσει την κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ταυτόχρονα, η απραξία της Επιτροπής θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο από την αντιπολίτευση της Γερμανίας. O κ. Σόλμπες πρέπει, λοιπόν, να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT