Γερμανικό δίλημμα μεταξύ… ανταγωνισμού και ανταγωνιστικότητας

Γερμανικό δίλημμα μεταξύ… ανταγωνισμού και ανταγωνιστικότητας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δίλημμα μεταξύ της διατήρησης των συνθηκών ανταγωνισμού στο εσωτερικό ή της ενίσχυσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων θα κληθεί να απαντήσει σύντομα η γερμανική κυβέρνηση. H εθνική επιτροπή ανταγωνισμού απαγόρευσε πρόσφατα την εξαγορά από τον κολοσσό υπηρεσιών κοινής ωφελείας του 25,5% της επιχείρησης φυσικού αερίου Rurhgas, ακριβώς για λόγους αποτροπής δημιουργίας μονοπωλιακών συνθηκών.

Ωστόσο, τόσο ο υπουργός Οικονομίας Βέρνερ Μίλερ, ο οποίος κρατάει χαρτοφυλάκιο ανάλογο με του δικού μας υπουργείου Ανάπτυξης και στον οποίο υπάγονται τα θέματα ανταγωνισμού, όσο και ο ίδιος ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έχουν αναλάβει προσωπικά την υπόθεση και ενδέχεται να ακυρώσουν την απόφαση της επιτροπής λόγω του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ισχυρού διεθνούς «παίκτη» στην αγορά φυσικού αερίου από τη Γερμανία.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει ελάχιστα αποθέματα υδρογονανθράκων στο έδαφός της και εξαρτάται κατά 80% από εισαγωγές για την κάλυψη της ζήτησης φυσικού αερίου, που μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί με τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών εργοστασίων.

Η E.ON, που αγοράζει το 25,5% της Rurhgas μέσω μιας περίπλοκης συμφωνίας με την BP και με απώτερο στόχο να αποκτήσει σύντομα το 60% της εταιρείας φυσικού αερίου, σκοπεύει να κάνει έφεση στην απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού. Σε αυτήν την περίπτωση το υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει να αποφασίσει εντός τεσσάρων μηνών για την τύχη της εξαγοράς. H Rurhgas είναι μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου μαζί με τη γαλλική Gaz de France και την ιταλική Enel. Ελέγχει το 60% των εισαγωγών και το 36% της διανομής στη γερμανική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT