Ζημίες 1,1 δισ. ευρώ κατέγραψε η TUI το β΄ τρίμηνο του 2020

Ζημίες 1,1 δισ. ευρώ κατέγραψε η TUI το β΄ τρίμηνο του 2020

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από ζημίες ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ που κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν οι περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο είχαν αναστείλει την οικονομική δραστηριότητα, η γερμανική TUI, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος στον κόσμο, εξετάζει κάθε δυνατότητα για την οικονομική τόνωσή του.

Ανάμεσα στις υπό εξέταση επιλογές συγκαταλέγονται οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή τμημάτων των δραστηριοτήτων του αλλά και η έκδοση μετοχών του ομίλου. Κι όλα αυτά παρότι στη μέση της εβδομάδας ανακοίνωσε ότι διασφάλισε νέο δάνειο ύψους 1,05 δισεκατομμυρίου ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ έχει προηγηθεί επίσης από την κυβέρνηση χρηματοδότησή του ύψους 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ, τον Απρίλιο. Προκειμένου, άλλωστε, να αντεπεξέλθει στη ζοφερή συγκυρία που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία εξαιτίας της πανδημίας, η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα με στόχο τη μείωση του κόστους της κατά 300 εκατομμύρια ευρώ αλλά και μείωση προσωπικού κατά 8.000 άτομα. Στα τέλη Ιουλίου ανακοίνωσε, άλλωστε, ότι θα κλείσει 166 γραφεία στη Βρετανία και στην Ιρλανδία.

Μιλώντας στους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Φριτζ Γιούσεν, τόνισε πως δεν εξετάζεται μια αλόγιστη πώληση περιουσιακών στοιχείων, ενώ οι σχετικές συζητήσεις είναι ακόμη «σε πρόωρο στάδιο». Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν αποκλείεται ο όμιλος να πουλήσει τις δραστηριότητές του στον τομέα της κρουαζιέρας. Η οικονομική κατάσταση του γιγαντιαίου τουριστικού ομίλου είναι, πάντως, προβληματική δεδομένου ότι τους τελευταίους εννέα μήνες οι ζημίες του ανέρχονται στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη διάρκεια του δύσκολου για όλους δευτέρου τριμήνου, άλλωστε, τα έσοδα της TUI σημείωσαν πτώση 98% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Μια πτώση που υπερέβη και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις αναλυτών του κλάδου.

Το άμεσο μέλλον διαγράφεται εξίσου δύσκολο, μολονότι οι κρατήσεις για το καλοκαίρι που διανύουμε σημείωσαν αύξηση 145% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Οπως τόνισε η ίδια η TUI, η θεαματική αύξηση οφειλόταν κυρίως σε πελάτες που ζητούσαν να ανανεώσουν όσες κρατήσεις τους είχαν αναγκαστεί να ακυρώσουν.

Ο εν λόγω γερμανικός όμιλος απασχολεί περίπου 700.000 άτομα και διαχειρίζεται 400 ξενοδοχεία σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς, όπως και 150 δικά του αεροσκάφη. Η κατάστασή του είναι αντιπροσωπευτική του πλήγματος που έχει δεχθεί όλη η τουριστική βιομηχανία ανά τον κόσμο. Εχει καταβάλει προσπάθειες για να ανακάμψει. Μετά την αναστολή κάθε δραστηριότητας τον Μάρτιο, γνωρίζει μεν κάποια ανάκαμψη, καθώς έχουν ανασταλεί οι απαγορεύσεις στα ταξίδια και στις μετακινήσεις. Είναι, ωστόσο, πολύ περιορισμένη, δεδομένου ότι σημειώνεται νέα έξαρση της πανδημίας σε πολλές περιοχές. Καθοριστική έχει σταθεί, άλλωστε, η απόφαση που πήρε τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση της Βρετανίας να επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν από ταξίδι στην Ισπανία. Κι αυτό γιατί η Ισπανία είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές της TUI.

Στο μεταξύ, για να ανταποκριθεί στη διαφαινόμενη αύξηση της ζήτησης, η εταιρεία αύξησε τις πτήσεις της από 61 στις οποίες είχαν περιοριστεί τον Ιούνιο, σε 4.200 τον Αύγουστο. Οσον αφορά, όμως, την πληρότητα στα ξενοδοχεία της, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της δεν υπερβαίνει το 20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή