Κλάδος ελαίας από Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρώπη

Κλάδος ελαίας από Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρώπη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xωρίς μεγάλες μεταβολές στον κατάλογο των προς δασμολόγηση ευρωπαϊκών προϊόντων ως αντίποινα για την Airbus κινήθηκε η Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας ότι δεν επιδιώκει να επιβαρύνει περαιτέρω τους εταίρους της στην Ευρώπη. Για την Ελλάδα είναι σημαντική η απόφαση αυτή, διότι ορισμένα προϊόντα της αφαιρέθηκαν από τη λίστα, όπως και κάποια βρετανικά, τα οποία αντικαταστάθηκαν από γαλλικά και γερμανικά, όπως διάφορα είδη μαρμελάδας φρούτων.

Οι εν λόγω δασμοί έχουν χαρακτήρα τιμωρητικό, αφορούν προϊόντα 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι η απάντηση των ΗΠΑ στην παράνομη οικονομική ενίσχυση που παρέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς την αεροναυπηγική εταιρεία της Airbus. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στον ΠΟΕ, όπου δικαιώθηκε η Αμερική, αλλά εκκρεμεί μία προσφυγή εις βάρος της από την Ε.Ε. με αφορμή επιδοτήσεις της Boeing. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το καθ’ ύλην αρμόδιο Γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ ανέφερε πως οι αλλαγές είναι περιορισμένες, ενώ η ποσότητα των ειδών δεν μεταβάλλεται.

Αρχικά, η Ουάσιγκτον, η οποία επέβαλε τους δασμούς το φθινόπωρο του 2019, επεδίωκε στην παρούσα φάση να αυξήσει δραστικά τους δασμούς κατά 100% από το 15% (αεροσκάφη Airbus) και το 25% (τρόφιμα, αγροτικά είδη) σήμερα, καθώς και να προσθέσει στη λίστα επιπλέον προϊόντα αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Βρυξέλλες «επικροτούν την απόφαση των ΗΠΑ να μην κλιμακώσουν τη συνεχιζόμενη διαμάχη για τις επιδοτήσεις στις αεροναυπηγικές με μια προσαύξηση δασμών». Ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ προσέθεσε ότι είναι επιδίωξή του να υπάρξει μακροπρόθεσμη διευθέτηση του ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι θα εκκινήσει νέα διεργασία με την Ε.Ε. με αυτόν τον στόχο, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο κορυφαίος διαπραγματευτής εκ μέρους της Ενωσης, Φιλ Χόγκαν, επισήμανε πως η Ε.Ε. θα καταβάλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, έχοντας κατά νου το βαρύ πλήγμα της εγχώριας οινοποιίας, αλλά προειδοποιεί πως «εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση, η Ε.Ε. πρέπει συνασπισμένα και αποφασιστικά να αντεπιτεθεί».

Τον Οκτώβριο του 2019 η Ουάσιγκτον είχε επιβάλει δασμούς λόγω Airbus σε ένα εύρος ευρωπαϊκών προϊόντων, των ελληνικών συμπεριλαμβανομένων, όπως κρασιά, τυριά, χοιρινά, λουκάνικα, γιαούρτια, μαργαρίνες, ζωικά λίπη, κεράσια, ροδάκινα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια. Το πλήγμα, ειδικά για τους Ελληνες φρουτοπαραγωγούς, ήταν βαρύ, ενώ τελικά εξαιρέθηκαν από τους δασμούς το ελληνικό λάδι, τα προϊόντα ελιάς, τα κρασιά και τα συναφή εξαγωγικά προϊόντα προς τις ΗΠΑ. Στην τωρινή λίστα, όπως αναφέρει το Politico, δεν θα βρίσκονται ορισμένα είδη τυριού και υποκατάστατα τυριού από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Βρετανία, καθώς και γλυκά μπισκότα και οινοπνευματώδη, όπως το τζιν και το μείγμα ουίσκι. «Σαφώς και καλωσορίζω την απόφαση να εξαιρεθούν το τζιν, το μείγμα ουίσκι και τα μπισκότα, αλλά όχι και το ότι οι δασμοί εξακολουθούν να ισχύουν για το σκωτσέζικο ουίσκι μονής βύνης και άλλα αγαθά. Οι εν λόγω δασμοί δεν συμφέρουν κανέναν και βρίσκομαι ήδη σε συνομιλίες με το γραφείο εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ για να αρθούν το συντομότερο δυνατόν», παρατηρεί, τέλος, η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας, Λιζ Τρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή