Μετά το lockdown οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια

Μετά το lockdown οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα τέλη Μαρτίου είχαμε προβλέψει ότι η πανδημία θα επέφερε ύφεση και πως στη συνέχεια η διεθνής οικονομία θα ανέκαμπτε. Επειτα από μια πρωτοφανή υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά την περίοδο του lockdown, οι οικονομίες θα ανέκαμπταν αρχικά με μεγάλη ταχύτητα λόγω της επανεκκίνησης της παραγωγικής διαδικασίας. Στη συνέχεια, ο ρυθμός ανάκαμψης θα σταθεροποιείτο εξαιτίας της επιφυλακτικότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής τα οικονομικά δεδομένα για τον ανεπτυγμένο κόσμο έχουν προκαλέσει μόνον τέσσερις μικρές εκπλήξεις. Πρώτον, η οικονομική δραστηριότητα κατέρρευσε τον Απρίλιο ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο. Δεύτερον, οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν ταχύτερα τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τρίτον, σε γενικές γραμμές η αγορά εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι σε καλύτερη κατάσταση από το προβλεπόμενο. Τέλος, το βρετανικό ΑΕΠ υποχώρησε περισσότερο το δεύτερο τρίμηνο, με συρρίκνωση 20,4% σε τριμηνιαία βάση. Μολονότι οδηγηθήκαμε σε αξιοσημείωτη αναθεώρηση των προβλέψεων για τη Βρετανία και σε ήπια αναθεώρηση των προβλέψεών μας για τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, η γενική εικόνα παραμένει ίδια.

Από εδώ και στο εξής κάθε τρίμηνο που δεν θα περιέχει lockdown αντίστοιχο του Απριλίου θα είναι αναπόφευκτα καλύτερο από το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το λεγόμενο base effect (μεγαλύτερη άνοδος των οικονομικών στοιχείων σε κάποια περίοδο, όταν η άνοδος της προηγούμενης περιόδου είναι μικρή) θα μπορούσε να δημιουργήσει αποκλίσεις. Για παράδειγμα, η Βρετανία δημοσιεύει κάθε μήνα τα στοιχεία του ΑΕΠ. Εάν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου το βρετανικό ΑΕΠ απλώς παραμείνει σταθερό στα επίπεδα του Ιουνίου, τότε θα έχει ενισχυθεί κατά 6,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Για τη Γαλλία το base effect θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αποκλίσεις. Βάσει των μηνιαίων στοιχείων οικονομικής δραστηριότητας από την κεντρική τράπεζα της χώρας, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 10% το τρίτο τρίμηνο μετά την ύφεση 13,8% του δευτέρου τριμήνου.

Μετά το πέρας του τρίτου τριμήνου ο ρυθμός της ανάκαμψης θα παραμείνει επίπεδος. Το πιθανότερο είναι πως οι οικονομίες θα μπορέσουν να φτάσουν στα επίπεδα της περιόδου πριν από την πανδημία μόνο μετά το επόμενο έτος. Οι ΗΠΑ θα φτάσουν στο ίδιο επίπεδο το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2022 και η Βρετανία το πρώτο τρίμηνο του 2023. Βραχυπρόθεσμα, η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα επιβαρύνει τον τουρισμό, τον κλάδο της ψυχαγωγίας και ορισμένες καταναλωτικές υπηρεσίες, έως ότου περιοριστεί ξανά η μετάδοση. Ευτυχώς, χάρη στα αισιόδοξα στοιχεία της μεταποίησης στην Ευρωζώνη και στην Κίνα, οι οικονομίες θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν για λίγο καιρό στις τρέχουσες δυσκολίες.

* Οι Holger Schmieding, Kallum Pickering και Florian Hense είναι οικονομολόγοι της τράπεζας Berenberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή