Η έντονη αβεβαιότητα προβληματίζει τη Fed

Η έντονη αβεβαιότητα προβληματίζει τη Fed

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρυσι ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε τους κεντρικούς τραπεζίτες για τους σημαντικούς κινδύνους από την αβεβαιότητα που περιβάλλει την εμπορική πολιτική και από την έλλειψη προηγούμενων σχετικών μέτρων νομισματικής πολιτικής. Οσο ο Πάουελ προετοιμάζεται για το ετήσιο συνέδριο της Fed αυτή την εβδομάδα, η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι που αυτή προκαλεί στην οικονομική ανάπτυξη φαίνονται σημαντικότερα από ποτέ.

Αυτή τη στιγμή όλα είναι αβέβαια. Το πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, πόσοι ακόμη νεκροί θα υπάρξουν, εάν οι Αμερικανοί γερουσιαστές θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας και πόσο ευρύ θα είναι. Εκτός αυτού, επικρατεί πολιτική αναστάτωση ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου σχετικά με την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και του αποτελέσματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πάουελ αναμένεται πως θα ανοίξει το συνέδριο με μια ενημέρωση για τα σχέδια της Fed όσον αφορά την αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της, αφού ο χαμηλός πληθωρισμός και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού αποδυναμώνουν τα αποτελέσματα των επεκτατικών της μέτρων. Η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της οικονομίας, που περιορίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών, τις επιχειρηματικές επενδύσεις και την παραγωγή των εργοστασίων, ενδέχεται να ασκεί πίεση στη Fed για ενίσχυση του οπλοστασίου της.

Μετά μια ιστορική ύφεση το τελευταίο τρίμηνο, η αμερικανική οικονομία έχει δείξει έντονα σημάδια ανάπτυξης. Οι επισκέψεις στα καταστήματα και η απασχόληση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας ενισχύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από μια περίοδο σταθεροποίησης στις αρχές του καλοκαιριού, όταν σημειώθηκε έξαρση στα κρούσματα. Οι δαπάνες με πιστωτικές κάρτες επίσης αυξήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της JP Morgan. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να μην συμπεριλαμβάνουν τα περίπου 28 εκατ. Αμερικανών που θα υποστούν μείωση στα επιδόματα ανεργίας.

Παρ’ όλα αυτά, η πρόσφατη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων σε συνδυασμό με τη μείωση των νέων κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα έχει οδηγήσει ορισμένους οικονομολόγους στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη ενδέχεται να είναι ταχύτερη από το προσδοκώμενο. Οι αξιωματούχοι της Fed, όμως, ανησυχούν ότι η αβεβαιότητα ασκεί πτωτική πίεση στην ανάπτυξη.

«Η αβεβαιότητα είναι αρκετά μεγάλη και πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία για τους παίκτες στην οικονομία και συνεπώς για την οικονομία την ίδια», σχολίασε αυτόν τον μήνα ο πρόεδρος της Fed στο Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν. «Πολλοί φαίνονται παγωμένοι εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στη διάσκεψη αυτής της εβδομάδας ο Πάουελ θα έπρεπε να δώσει ένα σαφέστερο σχέδιο για αυτό που ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν: τη νομισματική πολιτική. Από τα μέτρα που έχουν συζητηθεί, οποιοδήποτε και εάν εφαρμοστεί θα επιφέρει χαμηλότερη νομισματική πολιτική και κατά συνέπεια –με τα τωρινά δεδομένα– ενίσχυση της ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή