Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του 2000

Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του 2000

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

T α όσα είπε ο πρόεδρος της Federal Reserve Αλαν Γκρίνσπαν στην ομιλία του της 11η Ιανουαρίου, μπορεί να προβλημάτισαν τους επενδυτές, αλλά αποτελούν μια καθ’ όλα εύστοχη υπενθύμιση ότι παρά την έντονη επιθυμία μας για ταχεία οικονομική ανάπτυξη η πραγματικότητα μάλλον θα μας απογοητεύσει. O αναλυτής της SalomoSmith Barney Τομπάιας Λέβκοβιτς προειδοποιεί ότι όσοι πιστέψουν πως η πρόσφατη ενίσχυση των χρηματιστηριακών δεικτών αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των μακροικονομικών πραγμάτων διαπράττουν ένα σοβαρό σφάλμα που θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέες ζημίες. O κ. Λέβκοβιτς τονίζει ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του 2000, όταν δηλαδή τα χρηματιστήρια υποχωρούσαν, αλλά πολλοί πίστευαν επί μακρό χρονικό διάστημα ότι επρόκειτο απλά για μια διόρθωση που θα δημιουργήσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες και η νέα οικονομία θα σώσει την κατάσταση. H φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους επενδυτές και ο κ. Λέβκοβιτς συστήνει ενδελεχή μελέτη τόσο για την επιλογή των μετοχών αλλά και της γενικότερης επενδυτικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο κάθε επενδυτής.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της SalomoSmith Barney, το 2002 θα είναι μια μεταβατική χρονιά, με την οικονομία να βαδίζει από την ύφεση στην ανάκαμψη. Πέρυσι ο κινητήριος μοχλός της αγοράς ήταν η ρευστότητα που δημιούργησαν τα χαμηλά επιτόκια, αλλά φέτος ο βασικός παράγοντας θα είναι τα επιχειρηματικά κέρδη. Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται αρκετά κρίσιμες, καθώς η πλειοψηφία των επιχειρήσεων ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2001. Σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις της First Call, η αναλογία κερδών ανά μετοχή θα είναι κατά μέσο όρο μειωμένη κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2000, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2002 το αντίστοιχο ποσοστό τοποθετείται στο -7,6%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Λέβκοβιτς, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων έχουν βάλει για μια ακόμα φορά τον πήχυ των στόχων και οι προβλέψεις για την κερδοφορία εμφανίζονται ιδιαίτερα επιθετικές. Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στον τεχνολογικό τομέα που έχει δεχθεί και το ισχυρότερο πλήγμα από τη συρρίκνωση του περυσινού έτους, και βέβαια για να επαληθευτούν χρειάζεται σαφώς ταχύτερος του αναμενόμενου ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης, κάτι που υπογράμμισε και ο κ. Γκρίνσπαν. Βάσει αυτού, οι πιθανότητες να κινηθούν οι αγορές σε υψηλότερα επίπεδα στο άμεσο μέλλον περιορίζονται αισθητά, ενώ αυτές για περαιτέρω υποχώρηση αυξάνονται, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές γίνονται ακόμα πιο ευάλωτες στην περίπτωση που το πλέον αισιόδοξο σενάριο δεν επαληθευτεί.

Εκτός αυτού, αρκετοί πιστεύουν ότι είναι πολύ δύσκολο να βιώσουμε ένα νέο ράλι των αγορών χωρίς τη συμμετοχή των τεχνολογικών μετοχών. Παρομοίως, η οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών, βλέπε επενδύσεις σε υψηλή τεχνολογία. Για τον κ. Λέβκοβιτς αυτό δεν ισχύει απόλυτα, δεδομένου ότι η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται. Το ράλι του 1982 που στηρίχθηκε στον ενεργειακό κλάδο, μετά τις σοβαρές ανακατατάξεις των τελών της δεκαετίας του ’70, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τότε ο ενεργειακός κλάδος κάλυπτε το 30% του S&P 500. H ανοδική περίοδος διήρκησε μέχρι το 2000 αλλά στη διάρκεια των χρόνων ο κλάδος της ενέργειας έχασε πολύτιμο έδαφος και έμεινε πίσω. O τεχνολογικός κλάδος πρωτοστάστησε στο χρηματιστηριακό ράλι του 1995-2000, και όπως δείχνουν τα πράγματα μετά την επιστροφή στη γη δείχνει αρκούντως εξασθενημένος. Εκτός αυτού, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τεχνολογικός κλάδος συνεισφέρει μόλις 5% στο αμερικανικό ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι αντίθετα με ό,τι εκτιμούν οι επενδυτές, η οικονομική ανάκαμψη και η αύξηση των κερδών ανά μετοχή μπορεί να συντελεστεί χωρίς ο κλάδος της τεχνολογίας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT