Συρρικνώθηκε 12,8% το ιταλικό ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο

Συρρικνώθηκε 12,8% το ιταλικό ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη  μείωση που έχει καταγραφεί επισήμως στα αρχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας σημείωσε το ιταλικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συρρικνώθηκε κατά 12,8% καθώς η πανδημία κατέφερε καίριο πλήγμα στη γειτονική χώρα. Η συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας προκύπτει πως είναι τελικά βαθύτερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, καθώς η στατιστική υπηρεσία την εκτιμούσε αρχικά σε 12,4%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Αλλωστε, το ιταλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 17,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Τα τελικά στοιχεία υπερβαίνουν και πάλι την αρχική εκτίμηση της ISTAT για συρρίκνωση 17,3% σε ετήσια βάση.

Τα επιμέρους στοιχεία καταδεικνύουν σημαντική πτώση κατά 8,7% των καταναλωτικών δαπανών σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο αλλά και πτώση των επενδύσεων των επιχειρήσεων κατά 14,9%. Μετά τη δραματική κατάσταση που έζησε η γειτονική χώρα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, θεαματική ήταν και η μείωση των εμπορικών της συναλλαγών, με τις εισαγωγές να έχουν καταγράψει πτώση 20,5% και τις εξαγωγές 26,4%. Επί του παρόντος, πάντως, ο Ιταλός υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι φάνηκε αισιόδοξος όταν δήλωσε προ ημερών ότι η ιταλική οικονομία εμφανίζει καλύτερη εικόνα από αυτήν που αναμενόταν. Προέβλεψε, άλλωστε, πως στη διάρκεια του τριμήνου θα σημειωθεί «πολύ ισχυρή ανάκαμψη» με σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης. Η επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης για το πώς θα διαμορφωθεί η ιταλική οικονομία μέχρι το τέλος του έτους μιλάει για μείωση του ΑΕΠ κατά 8% συνολικά για το 2020. Σύμφωνα με τον κ. Γκουαλτιέρι, το ποσοστό αυτό  θα πρέπει μάλλον να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Πολύ πιο απαισιόδοξες είναι, πάντως, οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ιταλίας, που προεξοφλεί συρρίκνωση 9,5% για το σύνολο του έτους, αλλά και του ΔΝΤ που εκτιμά πως το ιταλικό ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 12,8%. Σημειωτέον ότι παρόμοιες με τις εκτιμήσεις της ISTAT ήταν οι προβλέψεις των αναλυτών που μίλησαν σε δημοσκόπηση του Reuters, καθώς εκτιμούσαν πως το ιταλικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 12,4%. Στην ίδια δημοσκόπηση προκύπτει μια πολύ πιο δυσοίωνη εκτίμηση των οικονομικών αναλυτών σε ό,τι αφορά το σύνολο του έτους: εκτιμούν πως σε σύγκριση με το περασμένο έτος η ιταλική οικονομία θα μειωθεί κατά 17,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή