ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank: Θα αργήσει να επιστρέψει η παγκόσμια οικονομία στα προ κορωνοϊού επίπεδα

deutsche-bank-thumb-large-thumb-large

Η παγκόσμια οικονομία δεν θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα «για πολύ καιρό». Η προειδοποίηση έρχεται δια στόματος του επικεφαλής της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σέβινγκ, στον απόηχο ζοφερών στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και της εξίσου απογοητευτικής εικόνας των ΗΠΑ.

Αρχικά υπήρχαν προσδοκίες ότι η απότομη, «βίαιη» ύφεση της φετινής χρονιάς θα ακολουθηθεί από άκρως δυναμική ανάπτυξη το 2021, σε μία ανάκαμψη τύπου V ή U. Tο σενάριο αυτό φαίνεται πια να εγκαταλείπεται από τους ειδικούς. «Η επιστροφή στην παρελθούσα οικονομική ισχύ θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο, από ο,τι πιστεύαμε έως τώρα» δήλωσε σε συνέδριο που οργάνωσε η Handelsblatt o διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας.

«Αρκετές εταιρείες θα πρέπει να επιβιώσουν με μειωμένες πωλήσεις για μακρά περίοδο. Έχουμε μία οικονομική κατάσταση, στην οποία θα έχουμε ανάκαμψη, αλλά βήμα με βήμα και όχι σε όλους τους κλάδους» προειδοποίησε.

Όπως σημείωσε «τα προ κρίσης επίπεδα δεν θα είναι εύκολο να επιστρέψουν. Δεν θα συμβεί αυτό ούτε φέτος ούτε την επόμενη χρονιά». Πρόσθεσε δε ότι η πανδημία δεν είναι η μόνη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, αφού υπάρχει ο κίνδυνος ενός no deal στις διαπραγματεύσεις Βρετανίας- Ε.Ε. για την εμπορική συμφωνία, αλλά και η επίμονη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ- Κίνας.