O ενεργειακός κολοσσός δεν έχασε από τις «επενδύσεις» του στα ταμεία κομμάτων και πολιτικών

O ενεργειακός κολοσσός δεν έχασε από τις «επενδύσεις» του στα ταμεία κομμάτων και πολιτικών

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς όφελος της ίδιας της επιχειρηματολογίας, ας παραδεχθούμε ένα ζήτημα, όπως έκανε και οποιοσδήποτε άλλος στον Λευκό Οίκο: Ουδείς από την κυβέρνηση Μπους κούνησε το δαχτυλάκι του ώστε η Εnroνα διασωθεί από την κατάρρευση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια που έδωσε η επιχείρηση και τα διευθυντικά της στελέχη στους πολιτικούς τα τελευταία 12 χρόνια, θα πρέπει να παραγραφούν, σαν να πρόκειται για μια κακή επένδυση. Διότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονικής περιόδου, οι φίλοι της Εnroστην Ουάσιγκτον έπρατταν αρκετά καλά αυτό που επιθυμούσε η εταιρεία.

Αυτό που επιθυμούσε κυρίως η Εnroήταν να αφεθεί ελεύθερη και ανενόχλητη από κάθε έλεγχο και σχολαστική επιτήρηση, όπως όταν μετεβλήθη ακάθεκτα από μία απλή εταιρεία ιδιοκτήτρια αγωγού φυσικού αερίου σε έναν ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό κολοσσό.

Χρηματιστηριακή μετάλλαξη

Η Εnroεξελίχθη σε ένα νέο είδος επιχειρήσεως προσφέροντας εκτός από ενεργειακά προϊόντα και «εξωτικά» οικονομικά εργαλεία, όπως προθεσμιακά συμβόλαια στον κλάδο της ενέργειας και δικαιώματα (options). H εταιρεία μετακίνησε την καρδιά των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων από τον πετρελαϊκό τομέα στη χρηματιστηριακή αίθουσα συναλλαγών – ελεύθερα από κάθε έλεγχο, χάρη σε συμμάχους της όπως η Ουέντι Γκραμ.

Το 1993, ως πρόεδρος της επιτροπής προθεσμιακών συναλλαγών εμπορευμάτων η Γκραμ βοήθησε στον σχεδιασμό νομοθετημάτων που εξαιρούσαν τις ενεργειακές συναλλαγές από τον κυβερνητικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι η Εnroμπορούσε να λειτουργεί σε ενεργειακές αγορές online, σε αντίθεση με τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να αποκαλύπτει το ύψος, τον όγκο και τους όρους των συμβολαίων τα οποία συνήπτε.

Στο δ.σ. της Εnron

Την ίδια χρονιά η Γκραμ απεχώρησε από την κυβέρνηση και της προσεφέρθη μία επικερδής θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Enron. H Ουέντι Γκραμ είναι σύζυγος του γερουσιαστή του Τέξας Φιλ Γκραμ, στον οποίο η εταιρεία έχει δωρίσει 97.000 δολάρια από το 1989.

Διακομματική διαπλοκή

Υπήρξαν επίσης στιγμές κατά τις οποίες η Εnroέτυχε υποστηρίξεως μέσω των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Οταν η Ινδία καθυστέρησε την έγκριση του ενεργειακού σταθμού της Enron, στο Ντάμπχολ, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Κλίντον, Μακ ΜακΛάρτι, έδωσε οδηγίες στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί να παρακολουθεί την υπόθεση και υπέβαλε αναφορές για την εξέλιξη και την πορεία της στον πρόεδρο της ΕnroΚεν Λέι. (Λίγο πριν από την έγκριση του τελικού σχεδίου, η Enro έδωσε στη Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος 100.000 δολάρια.) Και όταν η Εnroπροσπαθούσε να πουλήσει τα συμφέροντά της, στο ινδικό σχέδιο η εφημερίδα Daily News της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι ανακίνησε το ζήτημα σε μία συνεδρίαση, τον περασμένο Ιούνιο, με την ηγέτιδα της ινδικής αντιπολιτεύσεως Σόνια Γκάντι. O Λευκός Οίκος ισχυρίζεται ότι ο κ. Τσένι δεν ενεργούσε προς όφελος της Εnroαλλά εξ ανάγκης για την προστασία αμερικανικών κεφαλαίων ύψους 640 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός όλων αυτών η Εnroέδωσε κατά διαστήματα υπό τη μορφή εισφορών στον Τζορτζ Μπους 700.000 δολάρια. Και την περασμένη δεκαετία η Εnroδαπάνησε παντοιοτρόπως «και ουκ ολίγα» για να αποφύγει την κυβερνητική επίβλεψη και επιτήρηση.

Οι μετοχές τους στηρίζονταν από τη μετοχή της Εnroκαι η Γουότκινς κατάλαβε ότι η υποχώρησή τους συμπαρέσυρε και την ίδια την Enron. Τίποτε απ’ όλα αυτά, όμως, δεν αναφερόταν στις δημόσιες ανακοινώσεις της εταιρείας. Κι όπως επισήμανε ο δικηγόρος της «οι αριθμοί δεν ταίριαζαν». Δεν ήθελε να προσεγγίσει άμεσα τον Σκίλινγκ φοβούμενη μήπως χάσει τη δουλειά της. Οταν ο Σκίλινγκ παραιτήθηκε ξαφνικά στις 14 Αυγούστου, ο Λέι κάλεσε σε συνάντηση όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας ζητώντας τους τα σχόλιά τους. Τότε η Γουότκινς συνέταξε την πρώτη ανώνυμη επιστολή της στον υπολογιστή της και την επόμενη ημέρα την έριξε στο ταχυδρομείο της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT